Artikel top billede

Foto: Heine Pedersen (Foto: Heine Pedersen© / Heine A Pedersen©)

Nedbrud kan koste CSC én million kroner om dagen

Det kan koste CSC millioner af kroner, hvis CPR-registret går ned igen. Det fastslår Bertel Haarder under dagens samråd.

I disse dage er en lang række af ministre kaldt i samråd om, hvordan deres ministerier vil tackle en CSC-katastrofe.

I går, onsdag, fastlog skatteministeren, at CSC-konflikten kan lamme Skats systemer, men at han ikke ville gøre noget aktivt for at forhindre det.

I dag var det så Bertel Haarders tur, da han som indenrigsminister skulle svare på, hvordan Danmark kan overleve et nedbrud af CPR-registret.

Han var kaldt i hele to samråd, begge på foranledning af Enhedslistens Line Barfod.

Hun er bekymret for, at arbejdskonflikten mellem fagforeningen Prosa og it-virksomheden CSC, der drifter mange af de helt vitale offentlige it-løsninger, kan ramme CPR-registret hårdt.

CPR-registret har nemlig allerede været ramt af flere problemer, blandt andet har data-udtræk været forsinket, og CPR-kontoret har da også opsagt en kontrakt med CSC, efter it-virksomheden ikke har leveret til tiden.

Forhindre et folketingsvalg

Problemerne har givet frygt for, at CSC-konflikten kunne forhindre et folketingsvalg, fordi det er it-virksomhedens opgave at lave de udtræk, der ligger til grund for vores valgkort.

Men bliver CSC skyld i, at et folketingsvalg kommer i vanskeligheder, bliver det meget dyrt for virksomheden.

Under samrådet forklarer indenrigsminister Bertel Haarder nemlig, at de to første dage, efter problemerne opstår, vil koste CSC 100.000 kroner om dagen i bod, de næste to dage vil koste 200.000 kroner hver.

Alle efterfølgende dage, hvor CPR-registret giver problemer for et valg, vil koste CSC én million kroner i straf hver dag. 

Ministeren fastslog dog, at der allerede var foretaget de nødvendige udtræk som backup i en nødsituation, hvilket man ville blive ved med, så længe det er muligt, eller valget er overstået.

Hvis der så er borgere, der har fået stemmeret eller er døde siden seneste backup, må kommunerne lave manuel tilretning af valgkort, inden de udsendes.

Bertel Haarder henviste også til, at CSC har garanteret, at et valg ikke vil blive berørt af konflikten.

Udebetaling af ydelser

Line Barfod er ligeledes bekymret for, at borgerne ikke kan få de offentlige ydelser, de har krav på.

Her slog ministeren fast, at myndigheder og kommuner er ansvarlige for at tage forholdsregler, så de kan udbetale ydelser, selv hvis CPR-registret er nede.

Bertel Haarder forklarede ligeledes, at der i loven ikke står noget om, at ydelserne skal udbetales på baggrund af udtræk fra CPR-registret.

Derfor har kommunerne frie hænder til at bruge alternative systemer i tilfælde af et nedbrud af CPR-registret.

Indenrigsministeren vil herefter vurdere, hvor stor en erstatning og bod han vil pålægge CSC, alt efter hvor store udgifterne har været fra skattekassen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere