Artikel top billede

Her er de mest populære programmeringssprog

Java og C kæmper stadig om at være det mest udbredte programmeringssprog. Se her, hvordan top20-listen over de mest udbredte programmeringssprog ser ud.

Java er det mest populære programmeringssprog med C som en skarp konkurrent om udviklernes gunst.

Det viser en opgørelse foretaget af TIOBE Software.

"Og hvad så?" vil den indsigtfulde læser formentlig spørge.

Valg af programmeringssprog skal jo ikke baseres på hvilket sprog, der er det mest populære eller sexede. Den slags Paradise Hotel-udvælgelseskriterier bør ikke indgå, når programmerings-sproget for et kommende system skal vælges.

Vælg sprog efter opgave

Som det hedder i alle gode bøger om systemudvikling, bør man vælge det sprog, der er mest egnet til at løse den pågældende opgave.

Eksempelvis har programmeringssproget Erlang vist sig at være fremragende til programme-ring af systemer med en stor grad af samtidighed og fejltolerance, hvilket har gjort det populært i telekommunikations-branchen, men ellers er det et nichesprog.

(Dog gør Erlangs force indenfor samtidighed og fejltolerance det interessant på mainstream-platforme som Java, i takt med at computere udstyres med flerkerne-processorer og antallet af distribuerede systemer øges).

Popularitet indikator for gode værktøjer

Selvom man bør vælge sprog efter opgavens karakter, kan man i virkelighedens verden ikke vælge at se bort fra et sprogs popularitet og udbredelse.

Skal en virksomhed ud at finde udviklere til et kommende projekt, så er det en fordel at kunne vælge fra en stor pulje af udviklere frem for at være afhængig af en minoritet.

Samtidig har populære programmeringssprog en mangfoldig økokultur i form af gode værktøjer, solide programmeringsbiblioteker og aktive udviklermiljøer.
 
Der er derfor en selvforstærkende effekt for programmeringssprogs popularitet.

Jo mere udbredt et sprog er, desto flere personer og virksomheder er interesserede i at anvende det.

C og Java har i de sidste mange år kæmpet om at ligge på toppen af TIOBE-indekset. Som det ses på billedet til højre, har det for det meste været Java, der har ligget øverst.

Apps hjælper Objective-C

Et af de hurtigst voksende programmeringssprog er Objective-C, der ifølge TIOBE-indekset er øget med 2,65 procent i popularitet. Apps til Apples iOS, der anvendes som styresystem i iPhones og iPads udvikles i Objective-C.

Danskere bag populære programmeringssprog

Et andet programmeringssprog, der vokser pænt i popularitet er C#, der voksede med 2,76 procent i forhold til maj sidste år.

C# er udtænkt af danskeren Anders Hejlsberg, der arbejder som sprogdesigner hos Microsoft. Anders Hejlsberg havde også en stor kodefinger med i udviklingen af Delphi, da han var ansat hos Borland. Delphi er stadig populært, men har tabt 1,49 procent i TIOBE-popularitet.

En anden sprogdesigner med danske rødder, dansk-canadieren Rasmus Lerdorf, må også se sit scriptsprog PHP miste en del på TIOBE-popularitets-skalaen. Trods et fald på 2,57 procent bevarer PHP sin plads som det femte mest populære programmeringssprog.

Imens holder C++, som en anden dansker Bjarne Stroustrup står bag, sig også godt til på popularitetsskalaen.

Husk, en god udvikler bør være i stand til at tilegne sig et nyt programmeringssprog rimeligt hurtigt. Men det kan tage tid at lære de ofte omfangsrige udviklingsbiblioteker og diverse tilhørende hjælpeværktøjer at kende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere