Artikel top billede

Verdens største it-eksperiment i gang - og du er med

Alverdens internetbrugere deltager onsdag 8. juni i et eksperiment, der har betydning for internettets fremtid.

Læs også:

Få gode tips: Sådan forbereder du dig til IPv6

Milliarder af nye IP-adresser kommer nu rullende

Microsoft vil betale formue for gamle IPv4-adresser

Microsoft vil betale formue for gamle IPv4-adresser

Fra i nat og de næste 24 timer frem vil du formentlig være med i et verdensomspændende eksperiment.

Hvis du ikke havde læst disse linjer, ville du ganske givet være kommet igennem morgendagen uden at vide noget som helst om, at du havde været med i det globale internet-eksperiment.
Hvis altså eksperimentet går som planlagt.

Tester samkørsel

Baggrunden for eksperimentet er internettets adresseringsmekanisme, de såkaldte IP-adresser.

Hidtil har vi anvendt IPv4-adresseringen, men vi bliver snart nødt til at tage IPv6-adresseringen i brug.

Det er nødvendigt, fordi antallet af ledige IPv4-adresser er meget lille.

Med IPv4-adresser har man omkring fire milliarder unikke adresser.

Det lyder umidelbart af mange, men det er ikke nok til de mange servere, pc'er, bærbare, tablet-pc'er, smartphones og andre computeriserede enheder med en IP-adresse, der findes i verden.

Den nye adresseringsmekanisme IPv6 øger antallet af mulige IP-adresser betragteligt.

IPv6 understøtter adressefelter på 128 bit mod de kun 32 bit i IPv4-standarden.

Det betyder, at IPv6 har plads til det astronomiske antal af 3,4 x 10^38 eller 340 sekstillioner enheder.  

Onsdag  vil en lang række af de store internettjenester som Google, Yahoo, Bing og Facebook have både en IPv4-adresse og en IPv6-adresse.

Det sker for at teste, hvorvidt computerne kan finde ud af at kommunikere via internettet, når både IPv4- og IPv6-adresser anvendes af de store udbydere.

Det er nemlig nødvendigt at køre med både IPv4 og IPv6 i en overgangsperiode, indtil alle er klar til IPv6.  

Brugere forventes ikke at blive berørt

Internet Society, som arrangerer testdagen, forventer ikke, at internetbrugere bliver berørt.

Dog estimerer foreningen, at en lille minoritet på 0,05 procent af brugerne kan opleve problemer på selve dagen.

Oplever du problemer med din internet-forbindelse i morgen, anbefaler Internet Society at du i første omgang tager kontakt med din internetudbyder.

Mens internetbrugere ikke forventes at blive berørt, giver eksperimentet nemlig mulighed for at internetudbydere, websites, styresystemleverandører og netværksleverandører kan teste deres IPv6-parathed.

Ved at have en test-dag kan eventuelle globale skalerbarhedsproblemer for IPv6 afprøves under kontrollerede forhold og løses i samarbejde mellem leverandører og internetudbydere.

Tag forskud på eksperimentet 
Du kan allerede nu tage forskud på eksperimentet.
 
Den europæiske organisation RIPE har nemlig oprettet en testside, hvor du kan teste din computers forbindelse til en række sider rundt om i verden, der allerede har taget forskud og er skiftet til dobbelt adresser.
 
Du finder testen her. Der er også en lignende test her

Det danske website world-ipv6-day.dk vil løbende opsamle rapporter om eventuelle problemer der opleves på testdagen i Danmark.

Initiativtageren til det danske site er måske lidt overraskende Feriebolig-Spanien.dk. Læs mere om hvorfor en ferieboligudlejer blev involveret i IPv6-problematikken på næste side, og hvordan Danmark er rustet til IPv6.

Sådan ser IPv6-situationen ud for dig

"Vi var i gang med at sætte et nyt servermiljø op og i den forbindelse tænkte vi, at vi ligeså godt kunne implementere IPv6," siger Claus Pedersen, it-chef hos Feriebolig-Spanien.dk, der er initiativtager til det danske website world-ipv6-day.dk.

Hvorfor gør ingen noget?

Claus Pedersen havde fulgt med i debatten om manglen på IPv4-adresser i nogle år.

Til Claus Pedersens forundring var der ikke rigtig nogen, der gjorde noget ved problemet, og han gik derfor i gang med at gøre noget konkret.

"Vi vil gerne skabe opmærksomhed om IPv6 blandt contentprovidere, website-ejere. ISP'erne ønsker nemlig ikke at levere IPv6, så længe der ikke er indhold tilgængeligt via IPv6, og websites ønsker ikke at levere indhold via IPv6, før der er kunder til det. Så det er lidt et spørgsmål om hønen og ægget: Hvad kommer først?"

Ifølge Claus Pedersen er det nemmere for et website at gøre sig klar til IPv6 end for en internetudbyder at gøre hele sin infrastruktur IPv6-klar. Hvis der kunne komme nok IPv6-baserede websites, kunne de lægge pres på internetudbyderne til at blive IPv6-parate.

I dag har Feriebolig-Spanien.dk servere med IPv6-adresser, så en bruger, der anvender IPv6, kan få adgang til Feriebolig-Spanien.dk.

Status i Danmark

Der er begyndt at ske noget i Danmark, men det har været med et langt tilløb.

"Indil for tre måneder siden skete der stort set ingenting. Netværksleverandørerne og hostingcentrene har længe været klar, men skridtet til at bruge det i virkeligheden blev ikke taget. Alle ventede på hinanden," siger Claus Pedersen.
 
Den sidste måned er der dog flere og flere, der sætter fokus på IPv6 og reelt gør noget foranlediget af IPv6-dagen i morgen.

"DK-Hostmaster er kommet med nu, ligesom TDC også er med på dagen. Mange er der næsten, men de mangler lige det sidste skub for at komme ud over kanten," siger Claus Pedersen.

Claus Pedersen forventer, at eksperimentet onsdag ikke vil give de store problemer.

"Store sites som norske VG.no og tyske Heise.de har længe kørt dualstack, altså IPv4 og IPv6 parallelt, og de har rigtig mange brugere. Min forventning er, at det også globalt vil køre uden de store problemer," siger Claus Pedersen.

Eksperiment vil anspore flere til IPv6

Derudover forventer Claus Pedersen, at flere websites vil følge VG.no og heise.de og dermed skabe et pres på internetudbyderne, så de begynder at levere IPv6 til deres kunder.

"Omtalen har allerede ført til, at TDC har meldt ud at de begynder at levere IPv6 til deres erhvervskunder," siger Claus Pedersen.

Han forventer, at flere selskaber følger TDC's eksempel. Dog bliver det i første omgang til erhverv, mens private kunder må vente i længere tid på IPv6-tilbud.

"Årsagen, til at det først udrulles til erhverv, er, at alle routerne, der i øjeblikket er i drift på ADSL-linjerne i de private hjem med stor sandsynlighed skal udskiftes eller som minimum opgraderes. Det er naturligvis en tung opgave at løfte, når der ikke er noget forretningspotentiale i det på kort sigt.

Erhverv vil oftest have bedre udstyr, som allerede kan håndtere det, og desuden har virksomhederne ofte folk ansat, der selv kan løse problemer, hvis de opstår," siger Claus Pedersen.

Han forventer, at der formentlig går endnu fem år, før alle websites kører dual-stack, og det er almindeligt, at man får IPv6 adresser hos sin udbyder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere