Test: Få stor lyd på små bærbare

Er du træt af dåselyden fra din bærbare computer? Så er her en nem og billig opgradering.

Test: Få stor lyd på små bærbare

Det siger blip, båt - og så langt så godt. Men hvis du også vil nyde musik og film på din bærbare computer, kommer lyden i vejen.

De indbyggede højttalere (hvis der overhovedet er mere end en) falder ynkeligt igennem. At kalde det dåselyd ville ikke være fair over for konservesindustrien.

Almindelige pc-højttalere løser ikke problemet med bærbare computere. De fylder alt for meget til, at man gider slæbe dem med i tasken. Og som regel kræver de også en stikkontakt.

Det er her Logitech Z205 kommer ind i billedet - eller rettere: lyden.

Dimsen, der er på størrelse med et telefonrør, fæstnes på toppen af pc-skærmen med en indbygget klemme. En gummibelægning sikrer grebet og beskytter mod ridser.

To problemer

Vi testede højttaleren med en håndfuld bærbare i flere størrelser. I alle tilfælde var det en smal sag at fæstne højttaleren solidt til toppen af skærmen.

Vi løb dog ind i to problemer: Højttaleren dækker objektivet til webkameraet. Så hvis du skal bruge kameraet, bliver du nødt til at placere højttaleren ude i kanten. Det har ikke den store betydning for lyden - men den skæve placering ser knap så smart ud.

Det andet problem oplevede vi kun på en enkelt bærbar (Nokia Booklet). Her er skærmlåget nemlig så let og letgående, at den ekstra vægt fra højttaleren kan få skærmen til at glide bagover. Det sker dog kun, hvis man selv skubber skærmen længere tilbage, end man normalt vil gøre.

Kun et kabel

Højttaleren kobles til computeren med det medfølgende USB-kabel. Det er en smart løsning i forhold til at bruge pc'ens lydudgang.

Du undgår at rode med batterier og ekstra kabler, når både strøm og lyd hentes fra USB-porten.

Faktisk fungerer højttaleren som lydkort. Lyden overføres digitalt, og når du skruer op og ned på højttalerens lydstyrke-knapper, følger indikatoren for Windows-lydstyrke med.

Et ekstra 3,5 mm. stik bag på højttaleren giver dog mulighed for analog tilkobling af ekstra enheder - for eksempel en MP3-afspiller.

Bag det sorte gitter skinner to små sølvfarvede membraner - lidt større end en femkrone. Selvfølgelig er der grænser for, hvor meget luft, der kan flyttes med enheder i den størrelse. Og hvis du regner med at føle bassen i mellemgulvet, bliver du slemt skuffet.

Klar lyd

Men lyden er overraskende magtfuld, og diskanten er slet ikke så skinger som på de typiske indbyggede højttalere. Mellemtonen er åben og uanstrengt. Og selv når man skruer helt op, er her ingen forvrængning.

Den lille højttaler spiller bedre end nogen netbook, og selv store bærbare vil i de fleste tilfælde få dramatisk bedre lyd. Faktisk har vi hørt mange pc-højttalere til skrivebordet, der spiller ringere end denne lille dims.

Selvfølgelig er det bøvlet, at man ikke bare kan klappe sin bærbare sammen, når den skal i tasken.

Men højttaleren er også mest til særlige begivenheder - som når man vil se en film. Og det tager altså ikke mange sekunder at klipse højttaleren af skærmen, stikke den i den medfølgende bærepose - og smide den ned i pc-tasken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere