Artikel top billede

Sympatistrejke med CSC kan ramme dansk luftfart

Medarbejderne i CSC Airline Solutions, der står for driften af blandt andet booking og reservationer hos SAS, har varslet sympatistrejke. Det kan potentielt få vidtrækkende konsekvenser.

Mens vi endnu ikke har set centrale offentlige it-systemer brænde for alvor som følge af strejken hos CSC, der blev blæst i gang 1. juni, får ledelsen hos CSC nu endnu en udfordring at bekymre sig om. 

Ansatte i CSC Airline Solutions, der er en del af den danske CSC-koncern, har nemlig varslet sympatistrejke med de Prosa-medlemmer i CSC, der lige nu har garderet sig ved virksomhedens hovedkvarter på Retortvej i Valby.

Det drejer sig om cirka 125 medarbejdere, der er medlemmer af Prosa/SAS, som, hvis de ender med at strejke, vil bringe det samlede antal strejkende op over 500. 

Selskabet, der laver systemer til luftfartsselskaber, står for stort set al SAS' it-drift, herunder booking og billetreservationer.

"Det, som alle andre på CSC frygter, er, at hvis det lykkes at forringe vores vilkår så meget, så ved vi, at de står for tur bagefter," siger Prosas næstformand Hanne Lykke Jespersen om baggrunden for Airline Solutions-medarbejdernes strejkevarsel. 

Underkendt af CSC

Hanne Lykke Jespersen fortæller, at det første strejkevarsel blev sendt af Prosa/SAS 1. juni. 

Men CSC nægter at have modtaget noget varsel.

"Et varsel er først gældende, når det er kommet frem til modtageren. CSC har dags dato fortsat ikke modtaget noget formelt varsel om konflikt fra Prosa/SAS," skriver CSC-chef Lene Christensen i en mail til Computerworld.

Hun mener heller ikke, at de formelle betingelser er overholdt, fordi en sympatikonflikt ifølge CSC skal varsles to måneder i forvejen. 

CSC har fået oplyst fra DA, at arbejdsgiverforeningen har modtaget en kopi af et strejkevarsel, hvor varslingsreglerne ikke er overholdt.

DA har derfor indgivet en indsigelse mod varslet til den faglige hovedorganisation FTF, hvor Prosa er medlem. Der er indkaldt til fællesmøde mellem DA og FTF den 17. juni, hvor indsigelsen skal behandles.

Vi har vidner

Prosa-næstformand Hanne Lykke Jespersen er lodret uenig med CSC.

Hun fortæller, at Prosa har dokumentation på at have sendt varslet til CSC, og at det er sendt anbefalet med vidner. 

Derudover henviser hun til, at de 14 dages konflikvarsel er nedskrevet i CSC Airline Solutions konfliktregler, ligesom det også er standarden andre steder. For eksempel i hovedaftalen mellem LO og DA.

Endvidere siger reglerne, at der syv dage inden, strejken går i gang, skal informeres om de strejkendes beslutning, men der er ikke blevet sendt noget andet strejkevarsel endnu.

Ifølge Hanne Lykke Jespersen er der på nuværende tidspunkt ikke andre datterselskaber i CSC, der har indsendt varsler om sympatistrejke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere