Artikel top billede

Foto: Ernst Tobisch/Telia.

Mobilselskaber får udskudt ny 4G-auktion

IT- og Telestyrelsen udskyder nu en ny 4G-auktion. Læs her, hvorfor mobiloperatørerne har bedt om at få skubbet den.

IT- og Telestyrelsen skubber nu den planlagte 4G-auktion, der skulle finde sted i slutningen af 2011.
 
I stedet skal den holdes i marts 2012.
 
Auktionen handler om tilladelser til at sende i 800 megahertz-frekvensbåndet, som giver teleselskaberne mulighed for at sende mobilt bredbånd-signaler længere end i de andre frekvensbånd, som de har adgang til i dag.
 
Derfor kan teleselskaberne med en 800 megahertz-licens i hånden nå længere ud på landet med 4G-mobilt bredbånd, end de kan i dag.

Telia har som det eneste selskab i Danmark lanceret 4G baseret på det, der hedder LTE-teknologien, men det er i 2,6 gigahertz-frekvensbåndet, som har kort rækkevidde.
 
En kort rækkevidde betyder, at det vil kræve mange mobilmaster at udbygge et landsdækkende net. Derimod kræver det langt færre master med en licens til 800 megahertz-frekvensbåndet.
 
Dårlige dongles
Styrelsen har valgt at udskyde auktionen, fordi flere mobiloperatører har fremhævet, at november 2011 er for tidligt.
 
Et af disse selskaber er Telenor, som i sit høringssvar til IT- og Telestyrelsen fremhæver, at der er stor usikkerhed omkring det udstyr, der skal bruges til 4G-mobilt bredbånd. Hidtil har udstyret - det vil sige USB-dongles ­- haft en "ringe kvalitet", lyder det fra Telenor.
 
Den dårlige kvalitet af USB-dongles har blandt andet betydet, at TDC har valgt at udskyde sin 4G-lancering på ubestemt tid. Netop TDC har også svaret styrelsen, og selskabet støtter den gamle tidsplan om en auktion i november 2011. Men TDC tilføjer:
 
"Forslaget om en udsættelse af auktionstidspunktet til marts 2012 har TDC dog ingen indvendinger mod under forudsætning af, at adgangen for de kommende tilladelsesindehavere fastholdes til den 1. januar 2013."
 
Danmarks tredjestørste teleselskab, Telia, støtter ligesom Telenor en udskydelse, mens landets fjerdestørste teleoperatør, 3, skriver, at selskabet hele tiden har anset en auktion i november 2011 som værende "præmatur".
 
3 understreger dog ligesom TDC, at en auktion i marts 2012 ikke må forhindre en lancering i frekvensbåndet 1. januar 2013.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere