Artikel top billede

(Foto: Morten Nevado)

CSC politianmelder bortvist Prosa-medlem

CSC har politianmeldt en bortvist medarbejder for hærværk mod it-systemer. Nu truer selskabet også med en erstatningssag.

Læs også: CSC fyrer konfliktleder: Mistanke om sabotage

It-giganten CSC bekræfter overfor Computerworld, at firmaet har fyret og bortvist en medarbejder for hærværk mod virksomheden.
 
"Vi har desværre erfaret, at der er en medarbejder, som har lavet hærværk på en kundes kørende systemer. Han lavede nogle ændringer i produktionsmiljøet med det formål at et kørende system skulle bryde ned," siger Lars Lundsgaard. 

Enkeltstående tilfælde 
Han fortæller, at hærværket tilsyneladende ikke har haft større udbredelse.

Firmaet mener, at der er tale om en enkelt medarbejder og en enkelt hændelse mod en enkelt kunde.
 
Direktøren fortæller, at virksomhedens almindelige overvågning af systemerne opdagede problemet. CSC var herefter i stand til at imødegå problemet i en periode ved at udføre såkaldte kompenserende ting, indtil fejlen blev identificeret og rettet.
 
"Heldigvis gjorde vores sikkerhedsprocedurer og vores logning os i stand til at identificere, hvem den pågældende medarbejder var," siger han.
 
Herefter blev personen, der i øjeblikket er i strejke, indkaldt til møde, hvor CSC bad medarbejderen forklare sig. Derefter blev han bortvist.  

Rettede i systemet  
Ifølge Lars Lundsgaard har den nu bortviste medarbejder rettet nogle parametre et ikke normalt tilgået sted i et forretningskritisk system hos en kunde.

Det ville bevirke, at ting, som skal foregå løbende, holdt op med at virke, og systemet efter nogen tid ville løbe tør for diskplads. 

"Det er klart noget, som vi vurderer er sket med det formål at skade kunden og derigennem skade os i den lovlige konflikt," siger Lars Lundsgaard. 
 
Han fortæller, at CSC er så sikker i sin sag, at firmaet ud over at bortvise medarbejderen onsdag har indgivet en politianmeldelse.
 
"Vi har tænkt os at forfølge mulighederne for, at der både kommer en straf og et erstatningsmæssigt ansvar," siger Lars Lundsgaard. 
 
Direktøren ønsker at ikke at kommentere, om der er tale om en tillidsvalgt medarbejder.

Siden konflikten startede med lockout af 120 ansatte i begyndelsen af februar, har CSC bortvist to tillidsfolk. Det var dog af andre årsager.

Den ene blev bortvist for at deltage i en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, den anden for at opfordre til det samme i en mail. 

"Jeg synes, det er meget alvorligt, når man bevidst går ind og laver noget, med det formål at få systemet til at falde sammen, når konflikten starter," siger CSC-chefen. 
 
Ingen tvivl om hensigt
Lars Lundsgaard fortæller, at alt det formelle omkring bortvisningen er på plads. Mødet med medarbejderen blev afholdt tirsdag, og brevet blev ifølge direktøren ligeledes udleveret eller afsendt tirsdag.
 
I har jo før haft rod i brugeridentiteterne ... Det kan ikke have relation til sådan noget, vel?

"Det har det helt sikkert ikke."
 
I er jo part i en konflikt - Man kan ikke forestille sig, at der er andre ting, som gør, at vedkommende bare er trådt en lille smule ved siden af her? I opfatter det som hærværk?

"Der er absolut ingen tvivl."
 
CSC ønsker ikke at oplyse, hvem den pågældende medarbejder eller den pågældende kunde er. Lars Lundsgaard fortæller, at firmaet i politianmeldelsen har fremlagt dokumentation for begivenheden.   
 
Opskårne dæk
Lars Lundsgaard fortæller, at CSC siden den 1. juni, hver gang selskabet har haft problemer, har haft et halvt øje til, hvorvidt der er har været tale om naturlige fejl, eller om problemet er opstået af andre årsager.
 
"Det var grunden til, at vi opdagede det her. Systemet begyndte at opføre sig meget mærkeligt, og det var underligt, at det startede lige nøjagtig den 1. juni," siger Lars Lundsgaard.

Jeres medarbejdere er erfarne. Ville det ikke være dumt for det første at lave hærværk mod virksomheden, når det formentlig nemt kan opdages, og for det andet gøre det på sådan en måde, at det faktisk bliver opdaget?

"Jo, det kan man godt undre sig over ... Så ja, det er korrekt. Men på samme måde kan man også undre sig over andre ting, der foregår omkring konflikten, og folk der rapporterer, at de får dækkene skåret op på deres biler."

"Det er jo også noget, man normalt vil sige er dumt og ikke en del af en faglig konflikt med lockout og strejke. Så det er jo ikke altid alt der er lige rationelt."   

Prosa kan trække CSC i arbejdsretten 

Lars Lundsgaard fortæller, at sagen kan få et arbejdsretsligt efterspil, hvis Prosa mener, at bortvisningen er uberettiget.
 
"Men ved siden af dette vil der være den politianmeldelse, vi har indgivet, som handler om, hvorvidt det er en overtrædelse af straffeloven. Også med henblik på at vi har haft nogle meromkostninger på grund af det her, som vi sandsynligvis vil rejse erstatningskrav i forhold til," siger Lars Lundsgaard, som ikke vil kommentere størrelsen af et eventuelt erstatningskrav.

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra den pågældende medarbejder, som dog ikke ønsker at udtale sig om sagen. 

Heller ikke Prosa ønsker på nuværende tidspunkt at kommentere bortvisningen, fortæller næstformand Hanne Lykke Jespersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere