Artikel top billede

Telia og Telenors aftale skal granskes

Det skal undersøges, om samarbejdet mellem de to selskaber hæmmer konkurrencen på det danske mobilmarked.

Nummer to og tre på det danske telemarked, Telia og Telenor, vil dele deres mobilnet.
 
Og fremover vil de to selskaber i fællesskab udbygge deres mobilnet.
 
De to selskaber løftede sløret for aftalen tirsdag, men den er endnu ikke godkendt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
 
Og der kommer ifølge konstitueret kontorchef Line Kornerup fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at gå et godt stykke tid, inden sagen er afsluttet.
 
"Det er en sag, som skal forelægges for Konkurrencerådet, og den slags sager kræver en del arbejde at gennemføre, så det bliver ikke lige med det første, at der træffes en afgørelse," siger hun.
 
Hun vurderer, at en afgørelse finder sted i slutningen af året.
 
"Vi skal vurdere, om samarbejdet rummer konkurrencebegrænsende elementer. Hvis der skulle vise sig at være det, så skal vi vurdere, om samarbejdet alligevel rummer positive ting såsom effektivitetsfordele, så der kan gives en individuel fritagelse," fortæller Line Kornerup.
 
Hun forklarer, at det skal komme forbrugerne til gavn, såfremt der skal gives en fritagelse.
 
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen iværksætter nu en høringsfase, som løber frem til 28. juni, for at give interesserede mulighed for at komme med bemærkninger til konkurrenceaspektet ved Telia og Telenors aftale.

De to selskaber har selv indsendt en ansøgning til styrelsen, hvor de redegør for samarbejdet. 

"Parterne (Telia og Telenor, red.) har over for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fremført, at netdelingssamarbejdet ikke har til formål eller til følge at begrænse konkurrencen på markedet i strid med konkurrencelovens § 6," skriver styrelsen om selskabernes ansøgning.
 
Ingen frekvensproblemer
Et andet spørgsmål omkring samarbejdet er de licenser til mobiltelefoni, som de to mobilselskaber har hver for sig.
 
De er blandt andet købt individuelt på auktion i konkurrence med hinanden, men der er ikke noget, som spærrer for samarbejdet, vurderer IT- og Telestyrelsen.
 
"Vi ser ikke noget til hinder for det her," siger vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen.

Tidligere har Telia måttet tilbagelevere en tilladelse til at sende 3G-mobiltelefoni i Danmark, fordi selskabet ejede to licenser efter købet af Orange. Finn Petersen kan dog ikke se, at noget lignende er ved at ske denne gang.

Det nye mobilnet, som Telia og Telenor etablerer, får 3,4 millioner kunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere