Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Telenor: Derfor gik det så galt med pinsens nedbrud

Ledelsen i det norske teleselskab Telenor prøver ikke at bortforklare, hvad der gik galt for 10 dage siden, da to millioner danskere mistede mobil-services til omverdenen.

Læs også:
Telenor beklager og beklager efter to gigant-nedbrud

Her er grunden til Telenors kæmpe-nedbrud

Da Telenors mobilnet bragede ned i pinsen, var det ikke kun to millioner danskerne, der blev hægtet af mobilnettet i flere timer, da Telenor i Danmark deler servere med moderselskabet. 
 
Det norske hjemmemarked var endnu hårdere ramt, og Telenors ledelse er i lighed med sit danske datterselskab fuld af beklagelse oven på miseren. 
 
"Dette er det alvorligste problem, vi har oplevet siden mobilnettet blev åbnet i 1993," fortalte Telenors koncernchef, Jon Frederik Baksaas, til et samlet norsk pressekorps på en undskyldnings-konference forleden.
 
Telenor påtager sig samtidig hele skylden for, at netværket brændte sammen og ikke kunne genstartes så hurtigt som forventet.
 
"Dette er vores ansvar. Vi ønsker ikke at navngive underleverandører, som har leveret komponenter, der var involveret i hændelsen, for dette er udelukkende vores fejl," supplerede selskabets direktør for drift og udbygning i Norge, Ingrid R. Lorange til pressen ifølge nyhedssitet Amobil.no.

Problemer med genstart

Telenor har i forbindelse med nedbruddet kortlagt hele miseren og sendt ind til Post- og Telesynet, der er den norske pendant til IT- og Telestyrelsen.
 
"Fejlen opstod i forbindelse med genstart og softwareopdatering på en central server til mobilt bredbånd. Serveren blev genstartet på grund af driftsforstyrrelser, som berørte nogle kunder. Lige efter denne genstart opstod der problemer med mobiltrafikken i store dele af landet," lyder det i en pressemeddelelse fra Telenor i forbindelse med rapporten til Post- og Telesynet.
 
Efter serveren blev hevet ud af drift, opstod der såkaldt signaleringsstorm.
 
"Telenors overvågningssystem viste, at trafikken mellem servere i mobilnettet ydede langt over normalt niveau. Denne interne trafik mellem serverne kaldes signaleringstrafik, og den øgede signaleringstrafik gjorde, at det ikke længere var muligt at koble opkald og sms til modtagerne," lyder det i Telenors skriftlige forklaring.
 
Kender ikke årsagen
"Under fejlsøgningen fik vi indikationer på, at den kontrollerede genstart af serverne til mobilt bredbånd kunne have udløst problemerne, men det er uklart, hvordan alt dette kunne påvirke taletrafikken," forklarede chef for Telenor i Norge, Ragnar Kårhus, ifølge Amobil.no på pressekonferencen.
 
Han fortalte også, at det var både tidskrævende og vanskeligt at fejlrette uden helt at kende årsagen til nedbruddet.
 
Og Telenor erkender også, at den helt specifikke årsag til nedbruddet, endnu ikke er helt afdækket.
 
Udflugter og oversvømmelser
De interne serverproblemer hos Telenor blev ifølge Ragnar Kårhus forværret af, at der i pinsen var en del nordmænd med mobiltelefoner på forlænget weekend, og der samtidig blev meldt om oversvømmelser i det østlige Norge.
 
"Sideløbende med, at vi var nødt til at beskæftige os med problemerne i mobilnettet, oprettede vi løbende et kriseberedskab i forbindelsen med de oversvømmelser, der truede med at lægge dele af vores fiberkommunikation ned," sagde Ragnar Kårhus om den skæbnesvangre weekend for Telenor.
 
Telenor i Danmark oplyste til Computerworld under krisen, at der var oprettet en lokal dansk backup for tale, mens de to millioner folk i Telenor-netværket fredag den 10. juni ikke kunne sms'e og aflytte telefonsvarerne indtil 23-tiden.

Før det store nedbrud i pinsen, havde Telenor et andet gigant-nebrud i Danmark et par dage forinden.

I Norge har Telenor siden pinsen haft et nyt nedbrud, hvor de norske kunder ikke kunne ringe.  

Læs også:
Telenor beklager og beklager efter to gigant-nedbrud

Her er grunden til Telenors kæmpe-nedbrud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere