Artikel top billede

Foto: TDC.

Her er planerne for mobilen som din tegnebog

Mobilselskaberne vil have dine plastickort ned på SIM-kortet. Læs her, hvad de pønser på.

Læs også:
Aftale på plads: Mobilen skal erstatte dit Dankort

Landets fire netværksoperatører, 3, TDC, Telenor og Telia går sammen om at lave en digital tegnebog.
 
Alle plastickort skal kunne lagres på SIM-kortet i din mobiltelefon.
 
Ifølge koncerndirektør Eva Berneke fra TDC er det afgørende for projektet, at de danske operatører har en fælles løsning.
 
"Der er god logik for vores kunder - både virksomhederne og slutkunderne - i, at vi får samme tekniske platform," siger hun til Computerworld.
 
"I Italien skal du som kunde vide, hvilket netværk du kører på for at betale med sms. Det ville betyde, at eksempelvis en Telmore-kunde skulle vide, at kunden kørte på TDC's netværk, så kunden kunne sende den rigtige kode, og det er håbløst for forbrugeren," fortsætter hun.
 
Trods teleselskaberne allerede nu er klar med den tekniske platform og et fælles selskab, der skal administrere det, så er der ikke en aftale på plads med det nok mest centrale plastickort af alle, Dankortet.
 
"Vi har været i dialog med Nets (det tidligere PBS, red.), og der har vi haft en fornuftig dialog. Det kan være, at den udvikler sig videre, men det vigtigste er indtil videre at få samlet den tekniske platform et sted og få skabt en fælles kommerciel tilgang til det i Danmark," fortæller Eva Berneke.
 
Teknikken er ikke klar
Der er dog en hurdle, som skal overvindes, inden mobiltelefonen kan bruges som betalingskort i butikkerne.
 
Tanken er, at kunden skal holde mobilen over betalingsterminalen, hvorefter kun skal indtaste pinkoden på terminalen, som det sker i dag.
 
Denne løsning kræver dog, udover at kreditkortet skal ligge på telefonens SIM-kort, at mobiltelefonen samt betalingsterminalen understøtter den såkaldte NFC-teknologi.
 
Og den teknologi er endnu kun i få telefoner. Heller ikke alle betalingsterminaler understøtter den.
 
"NFC vil først tage fart i 2012 og 2013, for telefonerne med NFC begynder egentligt først at komme til næste år, og vi er godt henne i 2012 eller måske 2013, før der reelt er volumen i NFC-telefoner og forretningerne er klar til det," siger Eva Berneke.
 
Men når teknologien er klar, vil det være attraktivt for bankerne, vurderer hun.
 
"Bankerne får brug for den tekniske platform, for NFC begynder at komme i telefonerne fra næste år, og vi har brug for at få en fælles tilgang til det, så det ikke pludselig fungerer på mange forskellige måder."

Indtil NFC er klar, vil den nye satsning fra mobilselskaberne omfatte sms- og web-kommunikation til de kort, der ligger på telefonen. Ifølge TDC-koncerndirektøren er der en lang række interessante muligheder, som ikke har noget med betalinger via kreditkortet at gøre.
 
"Ligesom du i dag har din fysiske pung, så kan du eksempelvis have dit Coop-kort og fitness-kort på telefonen, så du slipper for at slæbe rundt på alle dine plastickort. Det har egentlig ikke noget med betalingsservice at gøre, men man slipper for alle de kort," siger hun.
 
Smid ikke dit kreditkort ud
Selv hvis de danske banker beslutter sig for at leje sig ind på SIM-kortene fra mobiloperatørerne, og telefoner og butikker understøtter NFC-betalinger, så skal du ikke nødvendigvis helt droppe dit plastickort.
 
For det er ikke sikkert, at du kan bruge løsningen i udlandet.
 
"Det er ikke lige på trapperne, at man skal smide sit American Express eller Mastercard ud af vinduet og overlade det til mobiltelefonen, når man rejser til USA. Det er en god ambition at have, men nu starter vi med at få det til at fungere i Danmark," siger hun.
 
De fire operatører har alle aktiviteter i Danmark, Norge og Sverige, og derfor har der også været kontakt mellem selskaberne på tværs af landene.
 
"Vi har en ambition om at udvikle det tekniske sammen på tværs af de tre skandinaviske lande, men der er et stykke endnu, inden man kan bruge det samme kort andre steder (end de tre lande, red.). Det kan blive en smule svært at få det afklaret i forhold til internationale operatører," fortæller Eva Berneke.

Læs også: Aftale på plads: Mobilen skal erstatte dit Dankort




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere