Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær. (Foto: Tegning: Lene Sekjær)

Så elendige er danske børn til at læse på computer

Næsten alle danske skolebørn anvender computeren i skole-undervisningen. Alligevel kan danske børn ikke finde ud af at læse og navigere på en skærm.

Læs også:

Regeringen skyder en halv it-milliard i folkeskolen

Selv om danske elever ligger helt i top angående brugen af computere i skolen sammenlignet med andre OECD-lande, så kniber det gevaldigt med at læse, navigere rundt i og forholde sig kildekritisk til elektroniske tekster.
 
Det viser en tilføjelse til de analoge PISA-undersøgelser, efter 1.341 danske 15-årige elever fra 221 har været i den elektroniske ild og læst tekster på pc'er i PISA 2009-underesøgelsen.
 
Ud af de 19 lande, der gennemførte testen, ligger Danmark og roder nede på en 13. plads i de elektroniske læsefærdigheder, der blandt andet tester, hvordan eleverne kan finde rundt i hyperlinks, navigere med scrollbars og via menuer.
 
Danmark flittigst på tasterne
13. pladsen skal sammenholdes med, at 99,1 procent af de danske elever går på skoler med internetadgang, og Danmark er på en tredjeplads, når det kommer til adgangen til computere på skolen.
 
Kun 0,2 procent af 15-årige danskere har aldrig prøvet at bruge en computer før, og omkring tre fjerdedele af eleverne bruger computeren i faget dansk minimum en gang om ugen, mens det tal ligger på 40 procent i matematik.
 
"Danmark er klart det land i undersøgelsen, hvor flest elever bruger computeren som et
integreret værktøj i undervisningen," skriver Undervisningsministeriet i en rapport om undersøgelsen.
 
Vi trænger til et løft
På baggrund af undersøgelsen skriver Undervisningsministeriet, at der ikke er entydige forklaringer på, hvorfor danske skoleelever klarer sig relativt dårligt i testen på trods af de gode it-forudsætninger.
 
"Resultaterne for de danske elever kunne tyde på, at de har følt sig så hjemmevante i mediet, at de åbenbart ikke i tilstrækkeligt omfang har anvendt de læsestrategier, de har et teoretisk kendskab til, hvilket kan have ført til en mere overfladisk læsning og en deraf følgende lavere løsningsfrekvens," lyder et tolknings-forslag fra ministeriet.
 
Undervisningsminister Troels Lund Poulsen tager resultatet til efterretning.
 
"Regeringen har længe været klar over, at folkeskolen har brug for et markant fagligt løft. Jeg håber meget, at det kan lykkes at samle et bredt flertal bag vores ambitiøse folkeskoleudspil, for vi skal ikke kun have en af verdens dyreste folkeskoler, men også en af verdens bedste," lyder det fra ministeren på Undervisningsministeriets hjemmeside.
 
Den danske regering har for godt seks måneder siden i samarbejde med Kommunernes Landsforening (KL) besluttet at hælde en halv milliard kroner i den danske folkeskole, hvor der samtidig blev besluttet at indføre en egentlig it-strategi for eleverne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere