Artikel top billede

Svanemølle Station i København efter skybruddet.

Brand og vand lukker Banedanmarks it-systemer

Banedanmarks it-systemer bukkede under efter oversvømmelse og brand i serverrummene. Banedanmark sørger nu for, at noget tilsvarende ikke kan ske igen.

Også Banedanmarks it-systemer måtte give fortabt, da vandmasserne lørdag aften og nat fossede ned fra himlen over København.

Banedanmarks kældre på Banedanmarks adresse på Amerika Plads på Østerbro blev oversvømmet af det kraftige skybrud.

Hvad der først lignede en rutinemæssig krisehåndtering, udviklede sig dramatisk, da der efterfølgende udbrød brand i kælderen, og Banedanmark måtte lukke for såvel strøm som it-systemer.

Alarm

"Da jeg natten til søndag ved firetiden så to lastvogne fra Beredskabsstyrelsen pumpe vand op fra den sejlende kælder og en brandbil bemandet med fuldt udstyrede røgdykkere tvivlede jeg på, hvornår vi kunne få vores systemer op og køre igen," fortæller CIO i Banedanmark, Kenneth Lau Rentius.

Han forklarer, at han lørdag klokken 21.00 modtog en alarm om nedbrud på køleanlægget og fik sendt en netværkstekniker ud på Banedanmarks kommandocentral på Amerika Plads på Østerbro.

På det tidspunkt var der kun omkring en halv centimeter vand i kælderen, men vandmængden steg hurtigt. og da Beredskabsstyrelsen ankom, var vandstanden steget til omkring 40 centimeter.

De strømbærende skinner lå også under vand, og den ene af de to UPS-strømanlæg satte ud.

Brand i serverrummet

"Ved 2-tiden lyder et brag, og der opstår kraftig røgudvikling. Vi vælger at lukke samtlige systemer ned og kontakter brandvæsenet. Det viser sig, at den ene UPS er totalt nedsmeltet, det samme er 40-50 strømkabler," fortæller Kenneth Lau Rentius.

På det tidspunkt - set natten til søndag - er det meste af Banedanmarks ledelse informeret om situationen, og Kenneth Lau Rentius udarbejder en prognose, der på optimistisk vis anslår, at systemerne er oppe igen 12 timer senere.

El-forsyningen er tilbage allerede søndag morgen, og it-systemerne startes så småt op igen ved 14.30-tiden og ved 16-tiden er de oppe igen, og klokken 18.00 kører alle Banedanmrks it-systemer, der bl.a. informere togrejsende om forsinkelser og aflyste tog.

"Jeg er totalt imponeret over den indsats der blev ydet i det kritiske døgn," siger Kenneth Lau Rentius.

"Vi har planlagt et oprette redundant system på en anden adresse, og efter weekendens begivenheder kan det kun gå for langsomt," siger han.

Det nye datacenter bliver placeret nær Hovedbanegården og skal sikre, at Banedanmark kan skifte it-system, hvis det ene skulle sætte ud.

Læs også:

Hovedstadens hospitaler: Sådan ramte vandet os.

Skybrud tvinger hostingfirma til at flytte 300 servere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere