Artikel top billede

Derfor går det galt med offentlige it-udbud

Et sandt kaos har ramt de offentlige it-indkøb med udbudsbommerter på stribe. Nu giver en ekspert et bud på, hvorfor det går så galt.

Unødvendig stram fortolkning af udbudsreglerne er en af synderne bag de mange aflysninger og annulleringer af udbud, som vi har set det seneste års tid.

Det mener direktør for firmaet Ignizion, Christian Kaic, der blandt andet har hjulpet større virksomheder som eksempelvis Novo Nordisk, TDC og Københavns Lufthavne med at opnå besparelser på indkøbssiden.

"Det virker som om, at der bliver tænkt mere i jura end i, hvad der giver de bedste og billigste leverandører og løsninger," siger Christian Kaic.

Grunden er ifølge eksperten, at embedsmændene har en manglende ensartet struktureret proces omkring udbud.

Sammenholdt med et manglende kendskab til markedet, der skal udbydes en opgave i, betyder, at man overkompenserer med juridisk indpakning.

Christian Kaic forklarer, at embedsmændene ganske enkelt opstiller en mur af juristeri til hvert udbud, fordi man vil gøre det så godt som muligt og fejlagtigt tror, at juraen kan opveje de manglende ensartede processer og manglende kendskab til markedet.

Reglerne kræver slet ikke al den jura, som embedsmændene propper ned over udbudene, vurderer Christian Kaic.

Faktisk er det synd og skam, for udbud er et godt redskab, mener han.

"Generelt er et udbud et fantastisk redskab til at få kontrolleret, om en given virksomhed får den bedste kvalitet til den bedste pris," fortæller han.

"Det kræver dog, at man som udbyder kan lave en præcis og fornuftig beskrivelse af leverancen, har balancerede kommercielle vilkår og interne kompetencer til at foretage vurdering af tilbuddene."

"Hvis man i offentlige udbud sammenlignede æbler med æbler og pærer med pærer, ville man ikke få alle disse uheldige sager," forklarer Christian Kaic.

Manglende indsigt

Men hans kritik er imidlertid hård, når det gælder de offentlige udbyderes øvrige kompetencer omkring udbud.

"De offentlige indkøbere mangler overblik over og indblik i, hvad der reelt købes ind," siger han.

Det bør ellers ske gennem grundige interne analyser.

"De offentlige indkøbere fokuserer heller ikke i tilstrækkelig grad på at opnå en tilstrækkelig markedsforståelse og indsigt i leverandørernes kompetencer," siger han og peger på, at eksterne analyser, inden udbud foretages, er nødvendige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere