Artikel top billede

It-chefer ved for lidt om cloud computing

Cloud-leverandørerne giver dumpekarakterer for deres kunders cloud-viden: De har behov for hurtigt at forbedre deres evner for at holde sig ajour med voksende vifte af valgmuligheder.

Læs også:
Cloud computing: Sådan fungerer det

10 gode råd: Her er din tjekliste på vej ud i skyen


Computerworld News Service
: De traditionelle kunder inden for it-outsourcing har det vanskeligt med cloud computing, udtrykker it-serviceleverandører og outsourcing-rådgivere i en spørgeundersøgelse udført af KPMG Sourcing Advisory.

It-serviceleverandører og -rådgivere har som en del af denne spørgeundersøgelse rangeret deres kunders it-chefers evner inden for forskellige aspekter af cloud computing på en skala fra et til fem. Et repræsenterer "meget dårlige evner" og fem repræsenterer "meget gode evner".

It-cheferne har her fået pinlige karakterer fra deres leverandører og rådgivere: Ingen er nået op på så meget som middelkarakteren tre.

It-cheferne bliver vurderet ringest i forhold til ledelse og styring af cloud-initiativer med karaktererne 1,69 fra rådgiverne og 2,19 fra leverandørerne.

Deres evner inden for cloud-sourcing og strukturering af cloud-aftaler bliver ikke vurderet meget bedre. Rådgiverne giver her deres it-kunder karakteren 1,81, mens leverandørerne er marginalt mere gavmilde med karakteren 2,35.

It-cheferne får også dårlige karakterer for deres evne til at vurdere den kortsigtede modenhed inden for cloud computing og om teknologien faktisk kan opfylde virksomhedens it-behov: 2,19 af rådgiverne og 2,68 af leverandørerne.

Outsourcing-leverandørerne giver deres højeste karakter på 2,81 for kundernes forståelse for, hvordan valgmulighederne fra cloud computing kan supplere eller erstatte traditionelle enterprise-systemer og outsourcing-investeringer. Rådgiverne giver til gengæld her deres kunder en karakter på 2,03.

Mangler praktisk erfaring

Stan Lepeak, der er leder af KPMG Sourcing Advisory Global Research, er ikke overrasket over de lave karakterer.

"Inden for cloud computing har det største fokus været på langsigtede mål og ikke på en granskning af faktiske kortsigtede muligheder eller på en afkodning af virkeligheden bag leverandørernes påstande," forklarer Lepeak.

I bemærkelsesværdig grad mangler der tydelige business cases, der bekræfter cloud computing-leverandørernes påstande om lavere omkostninger, tilføjer han.

"Det er ikke så meget det, at køberne ikke ved nok om mulighederne ved cloud computing," mener Lepeak, "det handler mere om, at de ikke har haft megen praktisk erfaring med at anvende disse muligheder, og at der ikke er nok relevant data fra den virkelige verden tilgængelig fra leverandørerne til at foretage nogen meningsfulde vurderinger af business cases."
<div class="mcePaste" id="_mcePaste" style="position: absolute; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden; top: 0px; left: -10000px;">&#65279;</div>

På trods af de lave karakterer, som it-cheferne har fået, er it-serviceleverandørerne optimistiske angående nye kunder til cloud-baserede løsninger.

42 procent af de adspurgte serviceleverandører svarer, at deres kunder har implementeret en eller flere live cloud-services, og at antallet af cloud-aftaler vil stige til 66 procent i løbet af det næste år, viser spørgeundersøgelsen fra KPMG.

Det er markedets hastighed, der har gjort det vanskeligt for kunderne at holde trit, mener Lepeak, som sammenligner cloud computing med internettets tidlige dage, da køberne kæmpede med at definere og gennemføre strategier, der kunne udnytte nettets fulde forretningspotentiale.

Indlæringskurven i forhold til cloud computing for køberne af traditionel it-outsourcing er "høj men ikke stejl," siger Lepeak.

"Det afhænger lige så meget af at anvende evnerne som at tilegne sig dem."

Gode råd til kunderne

De samme generelle rammer og processer, som kunderne bruger til traditionelle outsourcing-kontrakter, kan anvendes til aftaler om cloud computing:

Afgræns aftalen, skab en business case, undersøg leverandørerne grundigt, fastsæt målbare kriterier for succes, planlæg overgangen og den løbende styring og skitser en plan for forandringsledelsen.

Kunderne har behov for hurtigt at forbedre deres evner inden for cloud computing for at holde sig ajour med en bredere og bredere vifte af valgmuligheder, men det er tvivlsomt, om de faktisk vil gøre det, mener Lepeak.

Derfor vil cloud-udrulningerne muligvis blive værre, før de bliver bedre.

"Hold øje med masser af medieomtale om et år eller to af cloud-fiaskoer, uopfyldte forventninger og overskruet salgsretorik," advarer Lepeak.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:
Cloud computing: Sådan fungerer det

10 gode råd: Her er din tjekliste på vej ud i skyen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere