Artikel top billede

Læs Java-licensen grundigt og undgå dummebøder

Du bør læse Java SE 7-licensen grundigt, inden du downloader den lynhurtige JRockit JVM og tilhørende værktøjer. Ellers kan det blive dyrt for dig og din virksomhed.

Har virksomheden brug for lynhurtige Java-programmer, så har JRockit ry for at være et godt bud på en Java Virtual-maskine (JVM), der kan speede eksekveringen af programmerne op.

Oracle kalder selv JRockit for den bedst performende JVM

Derfor er det fristende for udviklere og it-arkitekter at downloade JRockit for at afprøve JRockits og de tilhørende værktøjers muligheder for at speede performance op.

Læs licensbetingelser grundigt

Her skal man dog læse licensbetingelserne for Java SE 7 grundigt, hvis man vil undgå at komme i problemer.

Som led i downloaden skal man acceptere Java SE-licensen eller "Oracle Binary Code License Agreement for the Java SE Platform Products", som er det fulde navn for licensaftalen.

Udviklere, it-arkitekter og driftsfolk skal ikke blot antage, at fordi JRockit og tilhørende værktøjer kan downloades og hører under Java SE-licensaftalen, at softwaren følgelig er gratis.

Undtagelser for kommercielle features

På sin blog Spyfoos skriver den selverklærede softwarelicens-nørd Martin Clausen, at Java 7 SE-licensen indeholder "interessant ordvalg om kommercielle features".

Hvad, der præcist er kommercielle features, specificeres ikke i selve Java SE-licensen, men er specificeret i et eksternt dokument, her i pdf-format.

Her kan man se, at de kommercielle features er profilerings- og diagnosticeringsværktøjer for JRockit, en deterministisk garbage collector for JRockit samt muligheden for at slå auto-opdateringen af JRE fra.

Martin Clausen bemærker, at da listen ikke er del af licensaftalen, så kan den løbende ændres af Oracle.

Kan ikke anvendes i produktion

De kommercielle features er underlagt nogle betingelser, der betyder, at de reelt ikke kan anvendes i produktion.

"Du må ikke anvende de kommercielle features til at køre programmer, Java-appletter eller applikationer i dine interne forretningsoperationer eller til andet kommercielt eller produktionsmæssigt formål...," hedder det blandt andet i licensaftalen.

Ønsker man at anvende de kommercielle features til eksempelvis kommercielle eller produktionsmæssige formål, så kræver det en separat licens fra Oracle i form af en Java SE Advanced eller en Java SE Suite-licens.

En Java SE Advanced-licens koster ifølge Oracles prisliste (pdf) 100 dollars (525 kroner) for en Named Plus-licens og 5.000 dollars (26.250 kroner) for en processor-licens, mens Java SE Suite-licensen koster 300 dollars (1.575 kroner) for en Named Plus-licens og 15.000 dollars (78.750 kroner) for en processor-licens. 

Oracle: Intet nyt her
Ifølge Oracle er der ikke noget nyt i, at man skal betale for værktøjerne.

"Som vi har sagt mange gange, så svarer de kommercielle features til Sun Java for Business, JRockit Mission Control og JRockit Real Time - allesammen har altid været kommercielle produkter," lyder det i en e-mail fra Oracle til Computerworld.

Henrik Ståhl fra Oracle beskriver ændringerne i Java SE-licensen på sin blog.

Begrebet kommercielle features optrådte ikke i den gamle Java SE-licens, men er blevet indført i den nye Java SE-licens for at gøre det muligt at kombinere HotSpot- og JRockit-JVM til én JVM, forklarer Henrik Ståhl.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere