Artikel top billede

Læge-besøg tre gange dyrere end mail-konsultation

Danskere bruger oftere mail-konsultationer, når vi skal i kontakt med lægen. Mail koster en tredjedel af et fysisk fremmøde, men kan paradoksalt nok gøre sundhedsvæsnet dyrere på længere sigt.

Læs også:
Vi er helt syge efter sundheds-information på nettet

Når danskerne besøger lægen og beklager sig over knas med knæet, koster det tre gange så meget, end hvis de havde mailet til doktoren og skrevet, at de har knas med knæet.
 
I rapporten 'Online konsultationer' benytter professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School de tal til at sætte fokus på, hvordan sundhedsvæsenet i lighed med kommunerne kan sætte kanalstrategier som mail-konsultationer på dagsordenen for at sikre patienterne den billigste henvendelseskanal uden at forringe servicen hos lægen.

I lighed med udfordringen med at lokke borgerne over på selvbetjeningsløsninger i de kommunale borgerservicecentre er en forøgelse af mail-konsultationer dog heller ikke helt uproblematisk.

Både mailer og besøger lægen

For selv om der er over en million flere mail-konsultationer i dag (2.252.000 i 2010) sammenlignet med i 2006 (431.326), så er Kim Normann Andersen dog ikke ubetinget begejstret over udviklingen.

Det skyldes, at det er personer på mellem 60 og 74 år, der tegner sig for den største ibrugtagning af mail-konsulationerne i de senere år. 

"Selvom det er billigere for det offentlige at refundere e-mail-konsultationer end dagkonsultationer, så synes de ældre at tage begge kanaler i brug i stedet for at vælge," lyder det fra Kim Normann Andersen på CBS' hjemmeside.

"Denne gruppe tegner sig årligt for over seks millioner konsultationer i dagstimerne. Indregnes telefonkonsultationer og aftenkonsultanterne, tegner de sig for godt 15 millioner konsultationer årligt. Det er derfor ikke usandsynligt, at ældregruppen vil belaste konsultationerne i et så stort omfang, at pengekassen i det offentlige kommer under kritisk pres på et tidspunkt," fortsætter CBS-professoren.

Søger sig til et dyrt sundhedsvæsen

Kim Normann Andersen har også de økonomiske briller på, når han i sin dugfriske rapport påpeger, at udover mail-konsultationer kan den stigende sundheds-informationssøgning på nettet også give økonomisk bagslag.

"De nye digitale muligheder kan give anledning til en markant vækst i sundhedsudgifterne, givet borgerne bliver opmærksomme på sygdomme gennem online fora og efterfølgende giver anledning til et efterspørgselspres," lyder det i rapporten 'Online konsultationer'.

Tal fra Danmarks Statistiks databank viser, at der i lighed med mail-konsultationerne er en vækst i de fysiske og telefoniske konsultationer i stort set alle aldersklasser.

Taster mest i Midtjylland

Rapporten peger også på, at der er store regionale forskelle på, hvem der sender mails til lægen.

Ifølge CBS-undersøgelsen er det i forhold til indbyggertal hovedsageligt midtjyder og københavnere, der sender mails til lægen, mens indbyggerne i Region Syddanmark er de mindst flittige ved tasterne, når sygdommen er over dem.

Selvom der er vækst i alle regioner, tyder udviklingen noget overraskende på, at forskellene mellem de forskellige regioner bliver større og større, siden email-konsultation blev introduceret i 2009.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere