Artikel top billede

Krav om globalt it-politi summer på Christiansborg

Flere partier på Christiansborg finder et forslag om et decideret internationalt politi-korps ganske interessant. Nu havner ideen på justitsministerens bord.

Læs også:
Sikkerheds-specialist kræver internationalt it-politi

Står Kina bag historiens største hackerangreb?

De to store oppositionsparter, Socialdemokraterne og SF, kan se nogle gode pointer i, at grænseoverskridende it-kriminalitet bliver bekæmpet med en dedikeret international politi-enhed.
 
Det sker efter, at sikkerhedsekspert Peter Kruse fra selskabet CSIS Group over for Computerworld har efterlyst et internationalt it-politi, der med en stærk organisation kan bekæmpe hackere, som ofte opererer på tværs af landegrænser i lyssky fora.
 
"Lovgivning og diverse initiativer halter altid efter de ting, som foregår i cyberspace. Men jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke kan udvide vores europæiske politisamarbejde (Europol, red.) til også at omfatte resten af verden, for it-kriminalitet foregår jo på globalt niveau," lyder det fra SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.
 
Hun påpeger, at samfundet i stigende grad støder på problemer med international it-kriminalitet.
 
"Da internettet er så centralt i vores dagligdag, er det jo også vigtigt, at vi kan føle os sikre og trygge," forklarer Karina Lorentzen Dehnhardt.
 
SF's retsordfører siger til Computerworld, at hun vil rejse spørgsmålet over for justitsminister Lars Barfoed (K) på et kommende møde i retsudvalget på Christiansborg.
 
Kan få problemer visse steder
Også Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, vil gå til ministeren for at høre, hvorvidt det er muligt og nødvendigt med et internationalt samarbejde. 
 
"Jeg må indrømme, at jeg fagligt ikke er nok inde i sagen, og derfor vil jeg bede om en redegørelse fra ministeren om, hvad vi gør i dag, og hvad vi kan gøre fremadrettet for at komme problemerne med international it-kriminalitet til livs," fortæller Karen Hækkerup.
 
"Der vil være stor fornuft i at kigge på et større internationalt samarbejde for at bekæmpe it-kriminalitet, men det vil nok være svært at få alle lande til at bakke op omkring sådan et samarbejde," forudser Karen Hækkerup.
 
Den holdning deler hun med sikkerheds-ekspert Peter Kruse, som påpeger, at et relativt lukket land som Kina vil være en udfordring at få til at underskrive papirer om et tættere internationalt samarbejde om bekæmpelsen af it-kriminaliteten på verdensplan.
 
V: Lad os starte i Europa
Retsordfører Kim Andersen fra regeringspartiet Venstre vil også tage en snak med justitsminister Lars Barfoed inden for en overskuelig fremtid for at se på, hvordan problemstillingen kan angribes bedst muligt.
 
Han mener dog ikke umiddelbart, at en decideret politi-enhed på verdensomspændende plan vil være realistisk at oprette, da flere lande ifølge Venstre-politikeren vil nægte at tilslutte sig en sådan enhed. 
 
Kim Andersen påpeger derimod, at en god start ville være at fjerne EU-forbeholdet for retslige anliggender og derefter styrke it-indsatsen i det europæiske politi-samarbejde Europol og indlede et tættere samarbejde med USA for at sætte et land som eksempelvis Kina under pres.
 
Kina er for nylig blevet sat i forbindelse med måske verdens største hacker-sag, der netop er blevet afsløret af sikkerhedsselskabet McAfee. 
 
Den sag kan du læse mere om her.

Læs også:
Sikkerheds-specialist kræver internationalt it-politi

Står Kina bag historiens største hackerangreb?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere