Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Microsoft: Vores virtualiserings-licenser er attraktive

Microsoft mener selv, at selskabet har konkurrencedygtige licenspriser til sin Office-pakke i virtuelle desktop-miljøer. Også selv om en storkunde netop har vendt software-giganten ryggen.

Læs også:
Københavnske hospitaler dropper Microsoft Office

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Region H sparer dagligt 4.000 timer med virtualisering

Software-licenser koster i nogle tilfælde mange penge for kunderne. Også for mange penge.

Det har Region Hovedstaden erfaret, hvilket har fået den til at kyle Microsofts Office-pakke på porten for 25.000 læger, sygeplejersker og sosu-assistenter.

Det sker i forbindelse med udrulningen af et kæmpe-projekt med virtuelle desktoppe (VDI) fra VMware på regionens 13 hospitaler.

Fyringen af Microsofts populære kontorpakke skyldes, at software- selskabets licensregler for virtuelle desktoppe ville udløse en merudgift på omkring 40 millioner kroner, hvilket regionen har kaldt en "uacceptabel stor licensomkostning". 

Regionen har nu efter et års forgæves forhandling med Microsoft valgt at hoppe på open source-produktet LibreOffice i stedet.

Spørgsmål til Microsoft

Computerworld har i en mail til Microsoft spurgt, hvordan det kan være, at en så stor kunde som Region Hovedstaden med godt 20.000 Office-licenser skal ud og investere i yderligere 15.000 Office-licenser for at være på omgangshøjde med software-selskabets licenskrav i sit virtuelle desktop-miljø.

Derudover ville Computerworld gerne have svar på, om Microsoft har overvejet at forny sine licensregler til et virtuelt desktop-miljø, og hvornår dette eventuelt ville ske.

Slutteligt har Computerworld spurgt, om software-selskabet frygter, at Office­-kunderne vil sive væk fra Microsoft i takt med, at kunderne ruller virtuelle desktoppe ud.

Ifølge Region Hovedstaden har det nemlig vist sig, at hvis bare én af regionens 25.000 VDI-brugere har adgang til Microsoft Office, så udløser det en betaling for Office-licenser for samtlige fysiske computere/klienter med adgang til det virtuelle desktop-miljø.

Microsofts svar

Microsofts teknologidirektør, Jasper Hedegaard Bojsen, sammenfatter selskabet holdning til sine licensregler i virtuelle miljøer i en mail til Computerworld:

"Hvad, der passer til nogle, passer ikke nødvendigvis til andre. Vi mener, at vi også i forhold til VDI har attraktive og konkurrencedygtige løsninger, men det er klart, at hver kunde har forskellige behov og forudsætninger."

"Derfor kommenterer vi heller ikke på specifikke kunder og den dialog, vi har med dem. Region Hovedstaden er fortsat en værdsat kunde hos Microsoft, og vi fortsætter dialogen om, hvordan it kan medvirke til at skabe større produktivitet og bedre service."

Det svar stiller Computerworld sig ikke helt tilfreds med og prøver igen.

Hvorfor vil I ikke svare på konkrete, generelle spørgsmål om Microsofts licenspolitik i VDI-miljøer, hvor der findes nye og gamle Office-versioner (som der vel i praksis gør i alle virksomheder med mere end få medarbejdere)?

Microsofts svar er denne gang, at selskabet ikke kan udtale sig generelt om VDI-licensregler, fordi det netop ikke handler om, at one size fits all med hensyn til kundernes eksisterende infrastruktur og de licensbetingelser, som kundernes infrastruktur medfører.

"Når det er sagt, så tilpasser vi selvfølgelig - som alle andre softwareleverandører - løbende vores licensbetingelser, så de passer til den teknologiske udvikling," lyder svaret fra Microsoft.

Læs også:
Københavnske hospitaler dropper Microsoft Office

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Region H sparer dagligt 4.000 timer med virtualisering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere