Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Derfor sætter kommune Microsoft Office på porten

Fredericia Kommune dropper Microsoft Office til kommunens 16 skoler. Se it-chef Per Toftdahls forklaring på beslutningen her.

Læs også:
Ny offentlig storkunde dropper Microsoft Office

Microsoft: Vores virtualiserings-licenser er attraktive

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Prisen på Microsofts Office-licenser var kardinalpunktet for, at Fredericia Kommune nu dropper den populære kontorpakke på kommunens 16 skoler.

It-chefen i Fredericia Kommune, Per Toftdahl, fortæller, at kommunen har købt 1.000 licenser til virtuelle desktops hos VMware, der løber op i omkring en million kroner over tre år, mens hardware-implementeringen til at trække de virtuelle desktops også runder en million kroner set over fem år.

Opsætningen gør, at 1.000 af kommunens 5.000 skoleelever kan være på deres virtuelle desktops på samme tid, og de kan også logge på systemet hjemmefra.

Og det er netop denne fleksibilitet, der kunne have kostet over en million kroner ekstra i Office-og Windows-licenser, hvis kommunen havde valgt at fortsætte med Microsofts software.

"Microsoft beregner sine licenser ud fra hvor mange elever, der kan tilgå systemet. Det tal kan jo hurtigt løbe op, når eleverne både skal kunne logge på i skolen og hjemmefra," fortæller Per Toftdahl til Computerworld.

Kunne have vist bedre tal

At tallet løber op, skyldes, at Microsofts licensregler for virtuelle desktops er udregnet per elev med tilgang til programmerne frem for eksempelvis VMware View-licens, der er opgjort efter et maksimalt antal samtidige brugere.
 
På den måde ville det koste ekstra, når op mod 80 procent af eleverne medbringer deres egen pc i skolen, eller loggede på computeren hjemmefra.

Per Toftdahl fortæller, at Microsoft på det seneste ellers har sænket sine licenspriser markant til uddannelsesinstitutioner for styresystemet Windows og kontorpakken Office, så taxametret tæller, efter hvor mange fuldtidsansatte lærere, der er på skolen.

Men den prisnedsættelse gælder dog ikke virtuelle desktops, selvom Microsoft med sin Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) selv har desktop virtualisering på menukortet.

"Hvis vi bare havde valgt at fortsætte med stationære pc'er på skolen, så havde vi kunnet vise nogle helt andre tal frem på bundlinjen, men vi vil gerne have, at eleverne kan logge på fra deres egne maskiner og hjemmefra," siger Per Toftdahl fra Fredericia Kommune.

Beholder Windows

Kommunens skoler beholder endnu Windows på sine computere.
"Når vi regner besparelsen fra licenser på de stationære computere sammen med prisen for at køre Windows nede i serverrummet (på de virtuelle desktops, red.), så er der ligevægt. Men den gik bare ikke med Microsofts kontorpakker," forklarer Per Toftdahl.

Kommunen går lige nu i overvejelser, om den skal køre én eller flere open source-kontorpakker på elevernes computere, som it-chef Per Toftdahl ikke forventer nævneværdige ekstra-omkostninger ved.

"Vi forventer ikke omkostninger, da der ikke er integrationer på skoleområdet," forklarer han.

Microsoft har i forbindelse med Region Hovedstadens nylige fyring af Microsoft Office fastholdt, at selskabet har attraktive priser på kundernes projekter med desktop virtualisering.

Læs også:
Ny offentlig storkunde dropper Microsoft Office

Microsoft: Vores virtualiserings-licenser er attraktive

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere