Artikel top billede

Her er de fem vigtigste nyheder i Windows 8

Microsoft har indflydelse på alt fra designet på din bærbare computer, til hvordan dine programmer ser ud. Men med Windows 8 skifter Microsoft for alvor spor. Se de fem vigtigste ting her.

Fem gode grunde

Læs også:

Derfor frygter Microsoft-brugere Windows 8

Microsoft-brugere hidser sig op over Windows 8

Midt i september afholder Microsoft sin store Build-konference i Los Angeles. Det meste af programmet er stadig hemmeligt, men det, som er sluppet ud, handler om Windows 8 og HTML5-teknologien.

Husk: Tirsdag d. 13. september fra ca. 18 dansk tid burde du desuden kunne følge lanceringen af en tidlig Windows 8 version på www.buildwindows.com

Sandsynligvis vil du derfor allerede til september kunne se de første test-versioner af Windows 8.

Uanset hvor meget du bruger din computer, er fødslen af et nyt Windows altid spændende. For på godt og ondt er Microsoft og Windows med til at sætte dagsordenen for alt fra designet på din bærbare, til hvilke programmer du bruger.

Vi har taget et kig på alle de bekræftede rygter og fakta om Windows 8 - og er klar med fem gode grunde til at glæde sig til Microsofts kommende styresystem.

1. Windows-maskiner som du aldrig har set før

Læs også:

Derfor frygter Microsoft-brugere Windows 8

Microsoft-brugere hidser sig op over Windows 8

Windows 8 kommer til at køre på maskiner med ARM-processorer. Det kan være, du tænker: Hvad så, det er bare en ny processor?

Men nej, ved at lave udgaver af Windows 8, som kan køre på en ARM-processor, åbner Microsoft op for en revolution i Windows-miljøet. For Windows har altid været fokuseret på de såkaldte X86-processorer fra Intel og AMD. Det er også fine processorer, men de er både store og strømslugende.

Med Windows 8 kan du køre dine sædvanlige programmer på en tablet, en tynd og let bærbar, en almindelig bærbar eller helt almindelig desktop computer. Det er sikkert ikke uden problemer, men det er et kæmpe spring i forhold til de begrænsninger, som et mobilsystem som iPad'ens iOS har.

Tablet passer moderne forbrugere

Tablet-pc'ernes succes skyldes, at en ny computer i dag fortsat kræver timevis af opsætning, men til kontrast så pakker du en blot en iPad eller en af de mange nye Google Android-baserede tablet-computere ud. Derefter behøver du en oplader og en finger for at komme i gang: Programmerne er allerede installeret, vil du have flere, finder du dem et centralt sted - og virus er fortsat noget, som folk får om efteråret.

Det er samtidig næsten ironisk, at den trendy iPad er en oplagt mormor-maskine, en computer der er så simpel, at du kan give din bedstemor en, uden samtidig at bruge resten af dit voksne liv på support.

Og sandsynligvis er det den samme enkelhed, som lokker os til at tage pengene op af lommen, når vi ser den flade teknologi i tablets vs. den mere komplicerede bærbare computer. For moderne tabletter er en alt-i-en-oplevelse, som passer godt ind i vores kulturs ønske om øjeblikkelig tilfredsstillelse af behov: Du lægger pengene, åbner pakken, tager enheden i brug - og går så i gang med at finde ud af, hvad du skal bruge den til.

For indrøm det, ingen af os har for alvor brug for en tablet. Du har sandsynligvis allerede mindst én bærbar computer i huset, der både har en kraftigere processor, en større harddisk og et tastatur, der ikke er to minutter om at skrive en simpel mail.

Men det er underordnet. Flere og flere programmer kører i en browser på din computer, og derfor er det stort set ligegyldigt, hvilken hardware du har i hånden eller på skrivebordet. Og bruger du en smart tjeneste som Dropbox eller SkyDrive, har du også dine filer, uanset hvor du er, bare der er internetadgang. Og mens du venter på, at filerne downloader, kan du så spille et spil, planlægge en rute, læse nyheder eller bøger på tabletten.

Det er ikke den traditionelle computers død, men efterhånden som priserne på tablets falder, og hardwaren udvikles, vil de lette touch-computere blive en fast makker til din computer. I det mindste indtil det næste uundværlige teknologiske vidunder bliver (gen)opfundet.

Derfor skal Microsoft lykkes med tabletificeringen af Windows. Bare de også husker, at de fleste Windows-maskiner fortsat har tastatur og mus...

2. Microsoft stiller flere krav til hardware-partnere

Læs også:

Derfor frygter Microsoft-brugere Windows 8

Microsoft-brugere hidser sig op over Windows 8

En del af Apples succes er den stramme kontrol over både hardware og software.

Microsoft har derimod ikke en chance for at diktere, hvordan en eller anden taiwansk producent skal konstruere sine systemer.

Men i forbindelse med lanceringen af Windows 8 sætter Microsoft strengere krav til producenter af blandt andet tablet-pc´er, hvis de vil anvende de officielle Windows 8 mærkater.

Det skulle sikre, at skærmopløsningen er høj nok, at processoren er kraftig nok, og at resten af hardwaren fungerer bedst muligt sammen med Windows 8.

Det var fraværet af denne kontrol, som betød, at Microsofts oprindelige mobilsystem Windows Mobile endte på for mange elendige telefoner. Vi går ud fra, at Microsoft har lært den lektie.

3. Dine gamle programmer kører stadig

Læs også:

Derfor frygter Microsoft-brugere Windows 8

Microsoft-brugere hidser sig op over Windows 8

Find dine gamle programmer frem, og der er en rimelig chance for at de fortsat virker på din Windows-maskine - også selvom du er sprunget fra XP til 8.

Det lyder måske ikke så sexet, men prøv at forklare familiens yngste medlemmer, hvorfor de skal vente på en ny version af World of Warcraft eller bogholderiet på arbejdet, at deres regnskabsprogram gør, at de må køre Windows XP 4-5 år endnu.

Ikke alt vil sikkert virke uden opdateringer, patches eller andre finurligheder - men vi er parat til at tilgive småproblemer for at slippe for at købe ny software.

Dog har Microsoft sagt, at dine gamle X86 programmer ikke vil køre på eventuelle nye ARM-enheder. Her skal du have en ny version fra producenten. Der er dog rygter om en form for virtualisering, der lader nogle ældre programmer køre på en ARM-windows.

4. Bedre integration med internettet

Læs også:

Derfor frygter Microsoft-brugere Windows 8

Microsoft-brugere hidser sig op over Windows 8

Har du husket, at få det vigtige dokument med hjem fra arbejdet? Husket at lægge de sidste par feriebilleder online?

Sikkert ikke, men meget tyder på, at Microsoft leverer Windows 8 med en udgave af Live Mesh-tjenesten, hvor du har adgang til at synkronisere et par gigabyte data mellem dine computere og så din mobiltelefon.

Microsoft har fået en del kritik for ikke at være så kraftigt til stede med online-tjenester som for eksempel Google - og at funktioner som SkyDrive og de øvrige Live-tjenester ikke var mere integreret i Windows 7. Men med 8 skulle de nu være helt med.

5. Internettet helt ind på skrivebordet

Læs også:

Derfor frygter Microsoft-brugere Windows 8

Microsoft-brugere hidser sig op over Windows 8

Windows 95 viste os i august 1995, hvordan et pc-skrivebord skulle se ud, og i 1997, sammen med Internet Explorer 4.0, kunne vi anvende HTML-sider som baggrundsbilleder.

Det blev hurtigt droppet af sikkerhedshensyn, men Microsoft har ikke glemt drømmen. For en af de nye funktioner i Windows 8 er integrationen af paneler på skrivebordet.

I dag findes der lidt småprogrammer til Windows Vista og Windows 7 skrivebordet, som blandt andet kan vise processor-forbruget, men det er småting og mest af alt legetøj.

Skrivebordet er med andre ord ikke ændret væsentligt siden Windows 95.

Men med Windows 8 er både småprogrammerne og panelerne skrottet til fordel for apps i en slags skrivebordsfliser, som er skabt med HTML5-teknologien. Det sikrer, at indholdet kan skaleres alt efter skærmen, afspille video og en del andre smarte tricks.

Læs mere: Her er alle de smarte funktioner i HTML5

Anvendelsen af fliser har som formål at gøre Windows 8 mere fingervenlig, at trække indhold som Facebook, nyheder og tjenester helt ind på dit skrivebord. Er det ikke lige din kop te, lover Microsoft, at du med et enkelt tryk kan vende tilbage til et mere velkendt Windows-skrivebord. Flise-skærmen er dog standard-skærmen på nye Windows 8 maskiner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere