Artikel top billede

Apple skyder med spredehagl mod Samsung

Der har været mange sejre og nederlag i striden mellem Apple og Samsung. Senest har Apple skudt ni klager afsted mod Samsung. Bliv klogere på de enkelte klager og sejrherrerne.

Wush... Bolden stryger lige hen over hovedet på dig.

Du når dårligt at reagere på den, før næste bold flyver forbi faretruende tæt på.

Du rykker mod højre for at undvige, men også her farer boldene mod dig fra alle retninger. Det er kun et spørgsmål om tid, før modstanderen får en fuldtræffer.

De mange bolde gør det vanskeligt at slippe helskindet. Det er netop den strategi Apple benytter sig af i tablet- og smartphonekrigen mod Samsung, mener patentekspert Ingólfur Pálsson.

Den islandske ingeniør arbejder som European Patent Attorney hos rådgivningsvirksomheden Chas. Hude, der beskæftiger sig med immaterielle rettigheder også kaldet Intellectual Property Rights (IPR). Ingólfur Pálsson er specialiseret i krænkelsesvurderinger inden for mekanik, elektronik og software.

Han forklarer, at det drejer sig om meget simpel matematik. Jo flere skud, de sender af sted mod hinanden, jo større bliver sandsynligheden for at få den dræbende træffer sat ind.

"Det er typisk sådan, at når man går ind i en fogedforbudssag, så prøver man at skyde med spredte hagl, således at der er et eller andet, der rammer. Man kunne i princippet bare gå efter et patent ad gangen, men chancen for at holde konkurrenten ude af markedet er større, hvis man går efter flere patenter ad gangen," fortæller Ingólfur Pálsson.

Den seneste skudsalve

I det seneste søgsmål mellem Apple og Samsung fremlagde Apple ni klagepunkter for retten i Haag.

Kun et af de ni skud traf imidlertid modspilleren. Mens det lykkedes Apple af få nedlagt fogedforbud mod tre af Samsungs smartphone-modeller, fandt den hollandske domstol ikke behov for at efterkomme de andre klagepunkter øjeblikkeligt. De må derfor vente på en fuld retssag.

Ingólfur Pálsson fortæller, at Apples skudsalve bestod af seks design- og varemærkekrænkelser samt tre patentangreb.

"Dommeren mente ikke, at de designs, Apple forsøgte at beskytte, er så banebrydende, at de skal have bredere designbeskyttelse. Og Apple fik kun medhold i en af patentsagerne. Det drejer sig om et patent på en særlig type billedvisning," siger Ingólfur Pálsson og går videre til de to andre anklager om patentkrænkelse:

"I det ene tilfælde, der har noget med multi-touch (det at man kan bruge flere fingre samtidig, red.) på skærmen at gøre, mente dommeren ikke, at Samsung krænker Apple. Det tredje patent, Apple forsøger at beskytte, vedrører skærmlåsen. Dommeren så patentet for ugyldigt."

Patenteksperten forklarer, at dommeren anså patentet for ugyldigt, da den specifikke skærm-oplåsningsteknik ikke var tilstrækkelig innovativ eller unik til at være beskyttet af et patent. Dommeren mente altså ikke, at Apple skulle have haft det pågældende patent, og ville derfor ikke lægge det til grund for endnu et fogedforbud.

Altså står den umiddelbart 8-1 til Samsung efter første halvleg i den hollandske høvdingebold-dyst.

Finalen

Om Apple formår at rejse sig og vinde det endelige opgør, kan kun tiden vise.

En fogedforbudssag skal altid følges op af en reel retssag. Forbudssagen kan altså sammenlignes med en testkamp. Når det amerikanske Apple team tørner sammen med Samsung i det endelige opgør, kan pointene derfor fordele sig anderledes.

Til Apples fordel taler dog, at den hollandske dommer udviste flere Samsung-spillere med et fogedforbud, der midlertidigt forbyder salg og distribution af de tre smartphones: Galaxy S, Galaxy S II og Ace i Holland.

Den udvisning kan vise sig at få stor betydning for det endelige resultat, vurderer Ingólfur Pálsson.

"Domstolen har taget en beslutning, som kan have en gevaldig betydning for Samsung. De risikerer at tabe nogle indtægter," siger Ingólfur Pálsson.

Dog peger han på, at Samsung blot skal rette op i forhold til det udstedte fogedforbud, og så skulle Samsung straks stå stærkere i opgøret mellem de to rivaler.

"Hvis de ændrer den software, der tilsyneladende krænker Apples patent, skal Samsung bare overbevise dommeren om, at der ikke længere foreligger en krænkelse. Så vil dommeren formentlig ophæve forbuddet, da han ikke fandt grundlag for et forbud i de andre klagepunkter," forklarer han.

Patenteksperten tilføjer dog, at det retslige efterspil ikke er helt så simpelt. Der skal stadig tages stilling til, om Samsung i en periode har krænket Apples patent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere