iPhone 4 gør dansk antenne-professor omsværmet

Spørgsmål i massevis og saftige tilbud, men ingen dødstrusler, er landet i Gert Frølund Pedersens indbakke, efter han kritiserede iPhone 4's antenne.

”At det er blevet spredt så bredt, det havde jeg aldrig nogensinde forestillet mig.”

Man tror på ham, når professor Gert Frølund Pedersen begejstret fortæller om den positive opmærksomhed, som han har fået de sidste måneder.

Siden han over for ComON kritiserede iPhone 4’s antenne for lidt over to en halv måned siden, i begyndelsen af juni, har han fået et væld af emails. Det er både tilbud om arbejde, spørgsmål fra virksomheder og emails fra helt almindelige forbrugere.

Opmærksomheden kom, fordi store amerikanske it-medier et par uger efter ComON’s artikel bekræftede problemet og opdagede, at den danske professor fra Aalborg Universitet var klogere end de fleste, inklusiv Apple. Det gav omtale.

Ingen copy paste-svar
”Jeg har fået emails om alt muligt. Det kan være nogen, der overvejer at købe en ny iPhone og er bekymrede for, om antennen virker og spørger, om de bør købe den,” beretter Gert Frølund Pedersen.

Han er henrykt over, at helt almindelige mennesker har kunnet forholde sig til de meget tekniske problemer, som antenneforskning byder på.

”Jeg er meget overrasket over, at man kan få reaktioner, der går så langt ind i almindelige mennesker. Det er noget med, at alle kan forstå, at der kan være problemer med antenner. Jeg er overrasket over, at det er en niche, man kunne snakke om world wide,” siger han.

”Det er meget sjovt, men selvfølgelig er problemet lidt at få tid til at svare,” griner han.

Har du svaret med copy paste svar?

”Nej, det burde jeg jo nok. Jeg har nok brugt lidt for meget tid på det. Men det, jeg ofte har gjort, er at henvise til noget materiale på internettet,” forklarer professoren.

Det er blandt andet en forklarende video fra det amerikanske ingeniørforbund.

Inden dødstrusler
Den kontroversielle teleanalytiker John Strand, der har været ude med riven efter iPhone, har fortalt dr.dk, at han har fået dødstrusler fra Apple-fans.

Den slags har professoren ikke fået.

”Nej, det er overhovedet ikke sådan nogle mails,” forklarer han, der dog godt har set, at fanatikerne er gået bersærk på blogs på internettet.

Til gengæld har han fået et væld af spørgsmål fra firmaer, som søger antenneekspertise. Det har Gert Frølund Pedersen haft i 20 år, så det er ikke nyt, at han får tilbud fra virksomheder. Men der er kommet flere end sædvanlig, og de kan kaste penge af sig til professoren og hans universitet.

”Jeg har fået to henvendelser, som jeg synes er interessante. Der kan måske også laves forskning på det, og det er vigtigt,” forklarer Gert Frølund Pedersen.

Han er en af de 20 forskere ved Aalborg Universitet, som forsker i antenner. De 17 er betalte af industrien og forskningsråd, så det er godt, at de to virksomheder har henvendt sig med gode tilbud.

”De drejer sig om, at få små modtagere til at virke,” forklarer han om henvendelserne og forklarer, at det er det helt store problem i dag: At putte en velfungerende antenne ind i en lille dims.

Boost til antennefolket
Hele iPhone-fadæsen har givet antenneområdet et boost, vurderer professoren.

”Jeg er helt sikker på, at det vil give noget til forskning i problemer med antenneforhold,” siger han.

Han har også fået henvendelser fra firmaer, som er i gang med at lancere trådløse produkter, men som ikke havde tænkt over, at antennen kunne skabe så store problemer.

”Det er mange små virksomheder, men det er også relativt store firmaer, som ikke har været i den trådløse verden før. De tror, det bare handler om at sætte et trådløst modul på, og så virker det. Men de mangler måske at teste, hvor godt det er. Mange siger nu: ”Hold da op, vi kan finde ud af det ved én måling som inkluderer antennen,” siger Gert Frølund Pedersen.

Test gået galt

Han forklarer, at testfasen tilsyneladende er gået galt for Apple. Han har set en video, hvor Apple viser deres udstyr og forklarer, at firmaet har for 100 millioner dollars udstyr til at teste antennen.

”Apple har en del udstyr. Det er ikke det forkerte udstyr. Det er helt fint, jeg kender det selv, men de har bare ikke brugt det rigtigt,” vurderer Gert Frølund Pedersen.

Gert Frølund Petersen har selv prøvet at få massiv kritik af sine internationale fagfæller. For næsten 20 år siden, i 1993, lavede han et projekt, hvor han integrerede mobilantennen med boksen på mobilen og fik antennen til at sende væk fra brugeren af telefonen. En masse kolleger kritiserede den danske antenneforsker. De hævdede, at det vil giver problemer med en retningsbestemt antenne, når brugeren er mobil. Kritikerne ville hellere beholde en udvendig antenne på mobilen, som sender lige meget signal i alle retninger. Resten er historie.

”Der gik seks år, så havde Nokia også antennen inde i boksen,” siger Gert Frølund Pedersen

Ramme er muligt

Apples idé med at bruge mobilens udvendige metalramme som antenne, kan også være god nok. Rammen skal blot sættes korrekt sammen, siger professoren.

”Det tekniske princip om at bruge rammen, det er ikke umuligt, men det er bare grebet helt forkert an. Næsten på den værst tænkelige måde,” uddyber han.

Han har ikke selv prøvet eller testet en iPhone 4, men han er ikke overrasket over de videoer, som han har set, hvor det fremgår, at mobilen kan miste mellem 90 og 99 procent af forbindelsen, hvis man rører de forkerte steder på mobilen. Han ville ikke selv købe en iPhone 4, men har tænkt sig at købe en til testbrug.

En løsning kunne være at flytte sprækkerne hen til et andet sted, så personernes greb ikke vil genere antennen i så høj grad, vurderer Gert Frølund Pedersen.

Designfolk er guder
”Det er ikke et problem, som er uoverskueligt. Det handler om at flytte det kritiske punkt rundt, så det ikke bliver rørt,” mener han.
Det kan også være en løsning at lave flere sprækker i metalrammen, vurderer han.

”Men det går noget ud over designet,” forklarer han.

”Nu har jeg arbejdet meget rundt omkring for firmaer i USA, Asien og Europa. Og designere er normalt dem, der bestemmer. De er guder. At lave sprækker, det er de ikke glade for. Så bliver de i hvert fald små,” siger han.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere