Artikel top billede

Her er fremtidens hjemmehjælper

Fremtidens ældre skal måske passes af robotter. Teknologierne bliver vist frem i Odense.

Robotterne bliver sluppet løs i dag på Innovation World messen i Odense. Her er der mulighed for at opleve alt fra robotsælen Paro til en fjernstyret robot, der skal gøre hjemmehjælpere i stand til at besøge de ældre virtuelt. Velfærdsteknologi i fremtidens bolig er temaet for messen, der afholdes samtidig med konferencen Ambient Assisted Living i Odense Congress Center. Den sætter fokus på hvordan teknologi kan bruges i ældreplejen og hjælpe ældre til at leve selvstændigt og længere i eget hjem.

I udstillingshallen er der indrettet fire lejligheder, der hver viser en kombination af forskellige teknologier til det intelligente hjem.

På en tur gennem hallen kan man næsten ikke undgå at støde ind i en af de mobile Giraff robotter, som består af en tynd stander på hjul. På toppen af standeren er der monteret en skærm, hvor man kan se ansigtet på den person, der fjernstyrer robotten. Der er også indbygget et kamera og en mikrofon. En hjemmehjælper kan f.eks. bruge robotten til at følge den ældre rundt i hjemmet. Men det unikke er, at robotten kan fjernstyres med et ganske simpelt apparat – hjemmehjælperen behøver altså ikke specielle it-kundskaber for at bruge robotten.

Men det er nok sælrobotten Paro, der tiltrækker sig mest opmærksomhed fra de besøgende på udstillingen, hvor der er fri adgang for offentligheden i dag. Når man rører ved og kommunikerer med Paro, giver den feedback med små bevægelser af luffer, hoved og øjne og foskellige pivelyde. Det elektroniske kæledyr kan blandt andet bruges i behandlingen af demente. Men reaktionen på Paro er meget forskellig. Sælrobotten ligner og føles stadig som dét, den er – et stort tøjdyr med indbygget motor. Og selvom brugeren skulle udvikle følelser overfor Paro, så vil det altid være et meget ensidigt forhold – der er i hvert fald ikke følelser den anden vej.

På Innovation World er der også mulighed for at opleve legetøjsrobotten Pleo, som også er i stand til at reagere på sine omgivelser. Et lille strej hen over ryggen og den elektroniske dinosaur strækker halen i vejret. Et andet projekt, der præsenteres på messen, beskæftiger sig med robotstøvsugere i kombination med håndholdte støvsugere i ældreboliger.

Talende pilleglas, sensorer i sengen, der overvåger hjerterytmen og chatprogrammer er nogle af de andre teknologier, der skal hjælpe fremtidens ældre. Et af projekterne på messen erstatter de almindelige nøgler med elektroniske låse, der kommunikerer over Bluetooth og skal gøre det muligt for personalet på f.eks. plejehjem at åbne dørene med en mobiltelefon eller en pda. Den såkaldte patientkuffert med forskelligt medicinsk udstyr skal gøre det muligt at udskrive patienten tidligere og fortsætte behandlingen derhjemme.

Det bliver også muligt at få individuel tilpasset massage med den såkaldte Massagebot, der kan indbygges i eksisterende massagestole. Brugeren identificerer sig via mobiltelefon og modtager så individuelle massage-programmer fra sin kiropraktor, som overføres til stolen.

En anden ny teknologisk løsning er en kombineret GPS/GSM-enhed til demente, hvor plejere kan sende en sms til enheden og få oplyst den nøjagtige position. Det schweiziske iHomeLab viser en faldsensor, som registrerer hvis den ældre f.eks. falder i sin bolig og sender en alarm. I Luzern har de schweiziske forskere konstrueret en prototype på et fremtidshjem, som selv sørger for at tilpasse lys og temperatur til beboeren. En virtuel assistent dukker op på vægskærmen og minder om aftaler eller hjælper med at skabe kontakt til andre.

For det er et gennemgående tema på messen, at teknologien ikke skal bruges til at isolere den ældre, men tværtimod gøre det lettere at kommunikere.

Innovation World slutter torsdag, mens selve AAL Forum i Odense fortsætter til fredag, hvor den amerikanske teknologi-profet Ray Kurzweil er inviteret til at tale om robotter og kunstig intelligens. Hvis hans prognose er korrekt, så bliver mange af de teknologier der er vist i Odense overflødige – for han mener at vi i fremtiden kan uploade vores hjerne til computeren og leve videre helt uden krop.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere