Musiktjeneste levner kun håndører til musikerne

Den roste musiktjeneste Spotify var udpeget som den ulovlige fildelings banemand. Men svensk kunstner er allerede parat til at vende Spotify ryggen, fordi pladeselskaberne angiveligt løber med fortjenesten.

Månedsløn: En krone.
På den svenskfødte tjeneste Spotify bliver kunstnerne aflønnet, efter hvor mange gange en sang bliver afspillet. Og da brugerne kan lytte til musikken gratis, så lyder det som en god forretning for musikere, som måske tidligere har mistet indtægter til ulovlig fildeling. Men nej.

Et norsk band har for eksempel fået udbetalt én krone for en sang, der er blevet afspillet 5180 gange. Det har fået bandets pladeselskab til at neddrosle forventningerne til Spotify. I alt fik selskabet en check på 20 kroner for 55.100 afspilninger.

Den folkekære svenske musiker Magnus Uggla går endnu længere. På sin blog skriver han, at: ”Jeg vil hellere voldtages af Pirate Bay end tilslutte mig Spotify”. Uggla vil nu fjerne sine numre fra Spotify, fordi han på et halvt år har tjent det samme, som han mener, at en doven gademusikant kan tjene på en dag.

Spotify er vellidt

Men i virkeligheden er det ikke Spotify, som den svenske musiker er sur på. Det er hans pladeselskab.
Han har nemlig fundet ud af, at selskabet købte sig ind i Spotify. Og dermed har en dobbeltrolle. Han mener, at de snyder deres egne artister, og at selskaberne er ”de nye pirater”. Den teori er ikke helt ude i skoven.

”Universal og nogle af de andre pladeselskaber har jo ejerandele i Spotify. Og som kunstner kunne man måske godt tvivle på, om selskaberne nu også kræver en ”premium price” af Spotify til sine kunstnere, eller om de holder tariffen nede og forsøger at tjene flere penge som auktionærer i tjenesten,” gætter Mikael Højris, der er konsulent i Dansk Musiker Forbund og forfatter til bogen Den Nye Musikbranche.

Han mener dog primært, at Magnus Ugglas økonomiske situation, er en sag mellem kunstneren og pladeselskabet.

Aflønningen fra de nye digitale kanaler sker nemlig oftest efter individuelle forhandlinger mellem kunsterne og pladeselskab, og derfor ville Magnus Uggla med sandsynlighed kunne forhandle sig til en højere indkomst.

Dansk Musiker Forbunds konsulent mener da også, at hovedparten af den danske musiker scene er glade for de nye tjenester – selv om afkastet stadig er småt.

”Der er en bred enighed om, at det er en fantastisk ting, at der nu kommer de her lovlige tjenester. Det er jo med til at bekæmpe den ulovlige fildeling, som branchen selv har skabt ved at gøre det unødvendigt besværligt at købe musik på nettet, men nu skal man jo være både døv, blind og en smule vrangvillig for ikke at finde tjenesterne,” siger Mikael Højris.

Spotify har snart et års fødselsdag og status er klar.

”Spotify er en succes. Ikke kun på antallet af brugere men også i forhold til indtjeningen. Spotify er nu større end vores månedlige svenske indtjening på iTunes," sagde Sony BMG Swedens chef for digitalt musik, Mark Dennis, i denne uge.

Også i Danmark ser man frem til at byde Spotify velkommen.

”Vi ser med interesse mod Sverige, og her kan vi se, at Spotify genererer millioner af streams hver måned. Og folk er utrolig positive over for tjenesten. Nu er Sverige jo kendt for tilstedeværelsen af Pirate Bay, og den har mange jo nærmest droppet til fordel for Spotify, fordi udvalget er så stort og streamingkvaliteten er så god,” siger Digital Business Director Lasse Westi fra Sony Music Danmark.

De nye pirater?
At nogle musikere og pladeselskaber har forskellige holdninger til Spotifys fortræffeligheder har sat gang i spekulationer om, at pladeselskaberne skummer fløden lidt for kraftigt på den nye kanal. Men der kan også være en anden årsag.

Andelen af betalende Spotify-kunder er forsvindende lidt og udgør få procenter. Derfor vil det gå en rum tid, før Spotify har indtægten og volumen til at betale højere tariffer.

Spotify er stadig ikke tilgængeligt i Danmark. Firmaet har lavet aftaler med flere danske pladeselskaber. I øjeblikket er svenskerne i indledende dialog med Koda om en dansk aftale. Det har ikke været muligt at få oplyst Spotifys tidsplan for en dansk lancering.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere