Artikel top billede

Danskere vil bygge energiøer

Dansk arkitektfirma vil lagre energi fra bæredygtige energikilder med kunstige øer i havet.

Der er bred enighed om at fremtiden skal baseres på bæredygtige energikilder som vindmøller og solanlæg. Men selv den bedste vindmølle eller det mest effektive solpanel er ikke i stand til at producere energi når der er vindstille eller når det er nat. Det store problem er derfor, hvordan energien kan mellemlagres, så elforsyningen er konstant og ikke svinger voldsomt afhængig af vejret eller tidspunktet på døgnet.

Det danske arkitektfirma Gottlieb Paludan vil sammen med DTU Risø løse dette problem med et projekt, der mest af alt minder om science-fiction. Gottlieb Paludan vil bygge energiøer – kaldet Green Power Islands – som skal gemme energien indtil der er brug for den. Øerne har form som et vandbasin i havet, der tømmes med pumper drevet af energi fra f.eks. vindmøller. Når der er brug for energien igen, lukkes havvand ind i basinet og driver turbiner der producerer strøm. På den måde kan omkring 80 pct. af energien genindvindes.

I dag er vi vant til, at strømmen bruges i det øjeblik, den produceres. I Danmark er der 16 centrale kraftværker, der producerer hovedparten af vores strøm, og de ligger normalt i havnebyer, hvor det er nemt at forsyne dem med kul. Typisk produceres der også varme samtidig med el. Danmark er forbundet til vores nabolandene Sverige, Norge og Tyskland med højspændingskabler, hvor det er muligt både at eksportere og importere elektricitet. Selv når det blæser meget om vinteren holdes der alligevel gang i de kraftværker, der både producerer el og varme. I en sådan situation opstår et overskud af strøm, der så eksporteres til nabolandene. I andre situationer er der måske underskud af strøm.

Visionen er, at strømmen kan lagres i energiøer rundt omkring i de danske farvande og så hentes tilbage, når der er behov for det. Der findes allerede forskellige løsninger på problemet med at lagre strøm, herunder at pumpe vand til et højereliggende sted i et bjergrigt land som Norge og så lade vandet flyde tilbage for at drive turbinerne, når der er brug for det.

Men det fungerer jo ikke i et fladt land som Danmark. Her er der brug for andre ideer, og den danske løsning er helt unik. Green Power Island er en kunstig ø, som typisk placeres i nærheden af de eksisterende offshore-vindmølleparker. Hver ø indeholder et kæmpemæssigt basin, som tømmes for havvand med pumper. Den energi, der bruges i denne proces, kommer fra vindmøller eller solanlæg, og den hentes tilbage i det øjeblik, basinet fyldes med havvand igen. For vandet driver turbiner, der producerer elektricitet.

Denne form for mellemlagring af strøm skal både hjælpe med udligne udsving i produktion og forbrug af energi. Strømforbruget falder jo om natten, mens vindmøllerne snurrer videre. For at undgå, at denne strøm går tabt, kan den mellemlagres i disse Green Power Islands. Det kan blive én komponent i fremtidens intelligent elnet.

Gottlieb Paludan fortæller at energiøerne kan variere i størrelse fra 1,5 til 65 km2 – det er omkring halvt så stor som Samsø – og de kan lagre fra 400 Mwh til 50.000 Mwh.

Og de kunstige øer kan bruges til andet end bare lagring af energi. Hos arkitektfirmaet forestiller man sig, at basinets kant kan bruges til kontorbygninger eller private huse, og øerne kan integreres i eksisterende infrastruktur-projekter, som broer. Der kan bygges havne, fiskefarme eller fabrikker på øerne.

Et af de mest radikale forslag er nok ideen om at lade folk bo på husbåde inde i basinet, som skal flyde frit og dermed følge den faldende og stigende vandstand. Så kan det være, at man én dag vågner op på bunden af basinet og den næste dag ligger og svømmer rundt nær basinets kant. Det kan da i hvert fald kaldes en anderledes boligoplevelse.

En anden ide er at anbringe fastmonterede vindmøller inde i basinet eller solpaneler på både, der flyder rundt på vandet, som altså skal producere den strøm, der lagres i basinet.

Projektet med Green Power Islands befinder sig indtil videre i en meget tidlig fase, men der er visioner om at anbringe kunstige energiøer både i Kattegat, ud for kysten i Florida og i nærheden af Bahrain i den Persiske Golf.

Hele projektet er udførligt beskrevet i denne brochure fra det danske arkitektfirma.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere