Artikel top billede

EU-politikere giver ACTA grønt lys

Under visse betingelser er antipirattraktaten et skridt i den rigtige retning, mener EU's folkevalgte.

EU's folkevalgte har ikke i sinde at bruge deres nyvundne vetoret til at sætte en stopper for Anti Counterfeit Trade Agreement (ACTA).

Traktaten, som i sidste uge fik sin endelige udformning, kan derfor uden hindring fra EU's folkevalgte blive godkendt i lande verden over - inklusiv i EU.

I en resolution kalder EU-Parlamentet onsdag traktaten, der skal sætte en stopper for pirateri og varemærkesnylteri i lande verden over, for et skridt i den rigtige retning. De folkevalgte beder dog EU-Kommissionen om at bekræfte, at den ikke vil påvirke borgernes grundlæggende rettigheder og den eksisterende EU-lovgivning. Samtidig gør de kommissionen opmærksom på, at EU-Parlamentet med Lissabon-traktaten, som EU vedtog for et år siden, fik ret til at nedlægge veto mod internationale traktater.

Resolutionen, som er skrevet af de konservative/kristendemokrater, plus den borgerlige, EU-kritiske gruppe ECR, som inkluderer de britiske konservative, siger, at EU's copyrightlovgivning allerede er mere avanceret end de internationale standarder. Underforstået er det andre lande, som må ændre deres lovgivning, så den bliver skrappere over for personer, der bryder ophavsretten.

Magtfulde blokke som USA, EU, Japan og er med, ligesom en del mindre lande Marokko, New Zealand, Schweiz, Sydkorea, Singapore, Norge, Australien, Canada og Mexico har deltaget i forhandlingerne.

EU's folkevalgte beder dog EU-Kommissionen om at bekræfte, at implementeringen af ACTA ikke vil ændre de fundamentielle rettigheder, databeskyttelsen eller EU's forsøg på at harmonisere indsatsen på at beskytte ophavsretten og harmoniseringen af e-handlen i Europa.

EU-Parlamentet skaffer ofte et bredt flertal bag resolutioner, men i dette tilfælde var parlamentet ret splittet. 331 stemte for, 294 stemte imod og 11 stemte blankt.

 

Godt og skidt i ACTA

Tidligere har parlementet udtalt stærkt kritik af, at ACTA-forhandlingerne var lukkede for offentligheden, men parlamentet siger nu i resolutionen, at de stiller sig tilfreds med, at de i marts og september fik indblik i forhandlingerne - selv om efterfølgende udkast til traktaten fortsat var hemmeligtstemplede efter krav fra USA.

EU-Parlamentarikerne udtrykker også tilfredshed med, at ACTA ikke vil kræve personlige eftersøgninger af falske iPods i lufthavne, og at traktaten ikke indfører 3-strikes, hvor borgere mister retten til internet ved gentagen pirateri. Politikerne er også tilfredse med, at ACTA ikke kriminaliserer, at borgere optager film i en biograf.

Selv om EU-Kommissionen fortalte sidste uge, at en endelig version af ACTA er på plads, er der tilsyneladende stadig detaljer, som skal falde på plads. EU-Parlamentet oplyser således, at parterne mødes fra den 30. november til 3. december for at lægge sidste hånd på den endelige, juridiske tekst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere