Få danskere er pirater

Danske internetbrugere afstår generelt fra at downloade piratkopierede film og musik på nettet. Det viser en ny stor undersøgelse foretaget af ComON. Undersøgelsen sår tvivl om nødvendigheden af indgreb som 3 strikes, som musikbranchen har foreslået som middel mod piratkopiering.

(opdateret 12:28) Det er ikke danskernes skyld, at der kan hentes udgaver af film og musik-værker på nettet, som er blevet kopieret imod rettighedshavernes ønsker.

Det viser en ny stor undersøgelse om danskernes download- vaner, som ComON og Userneeds står bag. Undersøgelsen afslører, at hele 77 procent af de danske internetbrugere aldrig har downloadet copyright-beskyttet film eller musik.
De, der har, gør det kun sjældent.

Endnu mere sjældent er det at dele piratkopieret materiale med andre. Kun 5 af de 1037 personer i undersøgelsen har prøvet at uploade filer så andre fildelere kunne få glæde af det.

Det er analysefirmaet Userneeds, der på vegne af ComON har spurgt 1037 repræsentativt udvalgte danskere mellem 15 og 65 år, som er internetbrugere.

Musikbranchens interesseorganisation IFPI var tidligere i år ude med en alarmerende melding om at piratkopiering på internationalt plan har nået så store højder, at 80 procent af al trafik er fildeling.

Tallene viste sig dog at have troværdigheds-problemer: De stammede fra firmaet Ipoque, der lever af at sælge systemer, der kan begrænse fildeleing på nettet.

IFPI har tidligere gjort sig til talsmand for, at Danmark indfører den såkaldte 3 strikes model, hvor man lukker for folks internetforbindelse, hvis der gentagne gange registres, at der er downloadet ulovlige filer til deres IP-adresse.

Men meget tyder på, at problemet med piratkopiering ikke er så stort som musikbranchen frygter.

I den nye danske undersøgelse siger 51 procent, at de finder det forkert at downloade piratkopierede film og musik, mens 27 procent kun vil gå med til at betegne det som "lidt forkert". Kun 15 procent synes det er i orden.

Adspurgt, om de downloader copyrightbeskyttede film eller musik fra nettet svarer 77 procent "Nej, det har jeg aldrig gjort."

Kun 5 af de 1037 deltagere i undersøgelsen (svarende til 0 procent) satte kryds i svarfeltet "Ja, dagligt", mens kun 2 procent af de adspurgte danskere fortæller, at de downloader piratfilm eller musik hver uge.

4 procent angiver, at de i gennemsnit henter piratkopieret materiale hver måned, mens 17 procent af de danske internetbrugere kun gør det sjældent. Af dem, der downloader, er det således det store flertal, der kun gør det sjældent.

Piratvirksomheden har tilsyneladende ikke den store indflydelse på folks indkøb af musik og film.

Adspurgt, om de ville købe eller leje flere film eller mere musik, hvis de ikke downloadede piratversioner, svarer hele 75 procent af de adspurgte downloadere "nej.".

Fænomenet fildeling har ofte været nævnt som musikbranchens nemesis, men blandt de adspurgte danskere er deling med andre absolut ikke populært.

Hele 71 procent af de, der indrømmede at have downloadet piratfilm- og musik, fortæller, at de sletter filerne eller flytter dem på harddisken, så de ikke længere kan gøres tilgængelige for andre i fildelingsprogrammet.

Det er dog kun 39 procent, der aktivt har ændret i indstillingerne i deres bittorrent- og fildelings-programmer for at få filerne opbevaret, så de ikke umiddelbart gøres tilgængelige for andre.

Adspurgt om, hvorvidt kvaliteten på de downloadede film er tilstrækkeligt høj til at de kan erstatte leje- eller købe-film svarer kun lidt over en tredjedel af de downloadene danskere "ja".

I en kommentar siger Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet, at talene bekræfter hendes eget indtryk af, at det ikke er den almindelige internetbruger, der piratkopierer.

"Det er en lille kerne af hardcore uploadere, der gør det her, og det er dem, rettighedshaverne skulle holde øje med. Der er ingen grund til at overvåge den almindelige dansker," siger Anette Høyrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere