Artikel top billede

Korea-krig kan ramme it-produktion

En mulig krig på den koreanske halvø vil få alvorlige konsekvenser for produktionen af alt fra fladskærme til pc-hukommelse.

Efter granatangrebet på den sydkoreanske ø Yeonpyeong tirsdag morgen er Sydkoreas militær sat i det højeste alarmberedskab siden Korea-krigen i 1950-53. Hvis konflikten på den koreanske halvø ender i åben krig kan det lamme en stor del af verdens it-produktion. De koreanske giganter Samsung og LG sidder på næsten halvdelen af det globale marked for LCD-paneler, og Samsung og Hynix har sammen mere end halvdelen af markedet for DRAM. Flere af verdens største og mest avancerede LCD-fabrikker ligger i Sydkorea.

En mulig krig mellem Nord- og Sydkorea vil hurtigt skabe mangel på LCD-paneler på verdensmarkedet. Samsung og LG har valgt at beholde deres LCD-produktion i Sydkorea i stedet for at flytte den til f.eks. Kina, men i sidste måned meddelte begge selskaber dog, at der er planer om at starte fremstilling af paneler på kinesiske fabrikker. Det skal især betjene det voksende kinesiske marked. Samsung samler allerede en del af sine skærme i Kina, men selve produktionen af paneler sker på koreanske fabrikker. Man frygter, at kineserne vil stjæle den vigtige teknologiske know-how.

Et nordkoreansk angreb på den rige nabo sydpå vil dermed afskære en stor del af verdens LCD-produktion. Men der er mange andre elektroniske produkter, som bliver fremstillet i Sydkorea. Landet er et af de mest højteknologiske i verden og bliver ofte udpeget som verdens førende bredbåndsnation. Stort set alle private husholdninger har installeret bredbånd og det er hurtigt – rigtig hurtigt. Det er helt almindeligt med en 100 mbit fiber-forbindelse ud til nettet og der arbejdes lige nu på at installere gigabit-internet.

En af hemmelighederne bag det sydkoreanske bredbåndsboom er, at det er et forholdsvis lille, tætbefolket land. Med en befolkningstæthed på 491 indbyggere pr. km2 sammenlignet med 127 indbyggere pr. km2 i Danmark er tætheden altså næsten fire gange større i Sydkorea end i Danmark, hvilket også gør det lettere at forsyne nationen med bredbånd.

Sydkorea er lidt mere end dobbelt så stor som Danmark, men befolkningen er næsten ti gange større – og næsten halvdelen af de 48 millioner indbyggere bor i hovedstaden Seoul og dens forstæder.

Men det betyder også, at Sydkorea er meget sårbart overfor et angreb fra sin aggressive nabo mod nord. I den første Koreakrig kunne Nordkorea hurtigt besætte hele Sydkorea. Den nuværende demarkationslinje og den demilitariserede zone ligger kun en times kørsel nord for Seoul – og den nordkoreanske hær er langt større end den sydkoreanske. Der er aldrig indgået en officiel fredsaftale på halvøen. Så sent som i sidste uge har Nordkorea afsløret et nyt anlæg til uranberigelse, der måske kan levere materiale til atomvåben.

Den koreanske halvø er centralt placeret i en økonomisk ”vækst-trekant” mellem Japan, Kina og Taiwan og uro i dette område kan også påvirke industrien i nabolandene, som sammen sidder på en meget stor del af verdensmarkedet for elektronik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere