Offentlig it kritiseres for manglende tilgængelighed

Center for Ligebehandling af Handicappede kritiserer at handicap-tilgængelighed ikke er tænkt ind i statens it-strategi.

Center for Ligebehandling af Handicappede kritiserer at statens strategi for digital forvaltning mangler krav om handicap-tilgængelig i de offentlige it-løsninger. En undersøgelse i november 2003 viste at 49 procent af de offentlige hjemmesider ikke overholder krav om tilgængelighed. For kommunerne er det 96 procent af hjemmesiderne, der ikke er fuldt tilgængelige for handicappede.

»I den Digitale Forvaltning er der en del af projektet, der handler om den offentlige borgerrettede service, og en anden del der handler om de interne arbejdsgange i den offentlige sektor. For begge deles vedkommende er der ikke lavet en grundlæggende og gennemtænkt strategi for tilgængeligheden,« siger Kasper Egeberg fra Center for Ligebehandling af Handicappede.

Den manglende tilgængelighed er både et problem for de borgere, der ønsker at benytte den offentlige service, og dem, som er interesseret i at arbejde i den offentlige sektor.

»I relation til den anden del af projektet der handler om de interne arbejdsgange, er det vigtigt at sikre, at handicappede også har mulighed for at få adgang til det arbejdsmarked, som det offentlige også er. Og det kan de jo ikke, hvis de it-systemer, der udvikles til brug af medarbejdere i den offentlige digitale forvaltning, ikke kan bruges af handicappede,« siger Kasper Egeberg til ComON.

Han mener, at den manglende strategi for tilgængelighed i sidste ende kan blive dyr for den offentlige sektor.

»Al erfaring viser, at hvis tilgængeligheden indtænkes fra starten, vil det ikke påvirke de samlede udgifter i nævneværdig grad, hvorimod det vil fordyre projektet markant, hvis der laves ændringer efterfølgende, som sikre tilgængeligheden for mennesker med handicap,« siger Kasper Egeberg.

Det anslås at 8-10 procent af befolkningen har en funktionsnedsættelse, der kan karaktiseres som et handicap.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere