Artikel top billede

Dine gamle spil kan være en formue værd

ComON går på guldgraver-jagt i pulterkamrene. Denne gang med computerspil i kikkerten. Er der penge at hente i de gamle kasser?

Rødvin og malerier bliver som udgangspunkt mere værd med alderen. Men er der også penge at hente i gamle computere?

ComON har spurgt Rune Keller fra spil-museet i Ikast, om samlere kunne være interesseret i at betale store beløb for de konsol- og computerspil, som uden tvivl samler støv i danske loftsrum.

»De fleste konsolspil - udover eftertragtede kvalitetsspil og klassikere - har en ret lav værdi. De fleste er jo produceret i hundredtusindvis af eksemplarer - og pc-spil er praktisk talt helt uden værdi, så de smides typisk ud,« forklarer Rune Keller fra Spilmuseet.

Han håber dog, at folk i stedet vil overveje at donere de værdiløse spil til Spilmuseet, hvor de kan få deres fortjente plads i historiebøgerne.

De mulige fund
Men selv om han gerne så landets gamle computerspil indleveret i Ikast, så går han alligevel med til at afsløre et par stykker af de spiltitler, som kunne findes hengemt i danske flyttekasser - og som kunne veksles til kolde kontanter.

For eksempel Smølferne 2 (Også kendt som The Smurfs Travel The World) til Sega Master System, som Infogrames lavede 1996.

»Spil med kendte figurer er normalt produceret og solgt i mange eksemplarer, og derfor sjældent noget værd. Master System-spil er dertil som udgangspunkt blandt de mindst efterspurgte og mindst værdifulde konsolspil overhovedet. Men dette smølfespil kom så sent i systemets levetid - det sidste spil udgivet i Europa - at det formentligt skulle have været helt annulleret. Det troede man også, at det var blevet, men i dette årtusinde er der blevet fundet enkelte eksemplarer i forskellige spilbutikker i Tjekkiet. Eftersom spillet således kun findes i Europa og i ekstremt få eksemplarer, må samlere til lommerne for at få udfyldt samlingen med spillet,« forklarer Rune Keller.

Han kender til handler, hvor spillet er handlet for 2.500 kroner. Til gengæld er spillet fuldstændigt værdiløst på andre platforme, hvor selve gameplayet ellers er bedre.

Lidt mindre værd er spillet Panzer Dragoon Saga fra 1998 til Sega Saturn. Det er cirka 1.000 kroner værd.

»Værdifulde spil er normalt kun penge værd, hvis de er produceret i meget få eksemplarer, men med omkring 50.000 producerede engelsk-sprogede eksemplarer, er det i dette tilfælde mere et spørgsmål om kvalitet. Panzer Dragoon Saga betragtes som et af de allerbedste spil til Sega Saturn, og en klassiker i spilhistorien generelt, som folk derfor nødigt skiller sig af med. Så selvom dette rollespil var alment tilgængelig i butikker over hele verden, og også mange danskere købte det, så var konsollen et mindre segment af markedet, især på udgivelsestidspunktet, så det alt i alt er et af de værdifulde fund, man har størst chance for at gøre,« fortæller Rune Keller.

De andre spil i Panzer Dragoon-serien er dog ikke noget værd.

Det kan spillet Mr. Gimmick til gengæld være. Spillet til NES blev laver af SunSoft i 1992, og i dag kan det indbringe mellem 1.000 og 2.000 kroner.

»Det er et af de eneste eksempler på et spil, der har langt højere værdi internationalt end i Danmark. Forklaringen er ganske enkelt, at spillet udenfor Japan kun blev udgivet i Skandinavien. Så mens dette ganske udmærkede platformspil var helt almindeligt at finde i de danske legetøjsbutikker i 1993, så har resten af den engelsksprogede verden været nødt til at købe det af danskere og svenskere på eBay, som har sat prisen derefter. Det er således formentligt den største chance man har for at gøre et værdifuldt spilfund på loftet - men bemærk at prisen er væsentligt lavere uden den originale papæske, som mange børn og oprydningslystne mødre havde en tendens til at smide ud,« siger Rune Keller.

Generelt vil samlerne slet ikke eje et spil, der ikke har den originale emballage. Originalt forsejlet emballage er endnu flere penge værd, og derfor er der ifølge Rune Keller mange handlende på eBay, der forsøger at fuske på det punkt.

Den store gevinst
Findes der et helt unikt konsolspil, som kan indbringe den helt store gevinst?

»Den platform, der byder på flest sjældne og værdifulde spil, er Neo Geo AES, fordi priserne fra starten var enormt høje, så det kun var og er en gruppe hardcore fans, der køber spillene. Et af de mest ekstreme tilfælde er den engelsk-sprogede udgave af Kizuna Encounter, der aldrig blev udgivet i USA og så vidt vides kun findes i fire europæiske eksemplarer. Så det er kun de helt seriøse samlere, der handler den slags med hinanden, og derfor bliver prisen derefter: meget høj. Eftersom de samme spil fåes til Neo Geo MVS-systemet til en voldsomt meget lavere pris, er der her eksempler på folk, der producerer falske eksemplarer, for at tjene nogle nemme penge på nybegyndere. Så man skal virkelig se sig godt om, hvis Neo Geo AES er en platform, man kaster sin kærlighed på - hvad mange seriøse samlere gør af samme grunde,« forklarer Rune Keller.

Kizuna Encounter: Super Tag Battle fra 1996 til Neo Geo AES er blevet handlet for 65.000 kroner på eBay.

Tilbehør og merchandise
Redaktør for Pixel.tv, Thomas Bense, giver spilarkivaren fra Ikast ret i, at der generelt ikke er mange penge at hente i de mest udbredte spil. Ifølge ham kan det faktisk være smart at kigge på noget helt andet end selve spillene.

»Det er tit det lidt specielle, der bliver penge værd. For eksempel var jeg med til launch af Nintendo Wii, hvor de deltagende fik et ur. Det blev jeg senere tilbudt 500 kroner for, og de endte vist med at blive handlet for 3.000 kroner. Ved lanceringen af et Fifa-spil blev der delt Fifa-skins ud til Xbox. Det er også noget, der helt sikkert bliver penge værd. Vi kan også se interessen, når vi selv laver konkurrencer, så kan selv de største grimmeste t-shirt være vildt populære, netop fordi der er en enormt stor blæreeffekt i de produkter - "jeg har noget du ikke har",« siger Thomas Bense.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere