DRs gratis HD-kanal skaber nervøsitet i Hollywood

Efter pres fra amerikanske filmselskaber skal DR begrænse kopiering af HD-film. Men med en kraftig pc, tv-kort og en Blu-ray-brænder er der frit slag for fildelere.

(OPDATERET) Når Danmarks Radio om knap to måneder blænder op for en ny kanal med HD-indhold samt to andre nye kanaler, bliver danskerne blandt de første i verden, som kan modtage et frit og ukrypteret HD-signal uden at skulle hverken registere sig eller betale for det.

Det har skabt uro blandt de amerikanske filmselskaber, som skal levere en del af HD-materialet. Selskaberne har derfor på forhånd fået presset igennem, at DR skal begrænse kopieringsmulighederne.

Derfor vil film og udsendelser fra Hollywood på DR HD blive sendt som kodet med HDCP – High-bandwith Digital Content Protection – en standard, der kort fortalt skal forhindre, at man sender filmen videre ud af det apparat eller den boks, den er modtaget på. Eksempelvis skal kopispærringen gøre det umuligt at gemme HD-film til senere brug – eller til andres fornøjelse – ved at bruge en DVD- eller Blu-ray-brænder.
 

Pc'en gør dig fri

Ejer man en mediacenter-pc med digitalt tv-kort og nok kræfter til at håndtere HD-signaler, er man dog ikke underlagt spærringen. Dermed kan man i princippet frit optage, brænde og gemme alt, hvad der bliver sendt af HD-materiale på den nye DR-kanal.
 

I fredags fortalte Politiken på baggrund af et interview med DRs mediedirektør Lars Grarup, at HDCP-beskyttelsen forhindrer folk i at gemme udsendelser og film på en harddisk-optager i HD-format. Dette er dog ikke tilfældet, for HDCP vil tillade, at man gemmer på harddisk-optagerens harddisk med henblik på at se udsendelsen eller filmen tidsforskudt. Kopisikringen vil dog forhindre, at man gemmer på harddisk-recorderens DVD-brænder.
 

Det er rent nødtvungent, at DR tager HDCP i brug, og det bliver kun indkøbte film, der sendes i HDCP-kodet tilstand, fortæller kanalredaktøren for den nye højdefinitionskanal, Henrik Richard Faurby Birck, til ComON.
 

Canal Digital uden kopibeskyttelse

”Vi kommer til at bruge HDCP i forbindelse med film og udsendelser, hvor det er et krav fra filmselskaberne. Men DR har absolut ingen planer om at bruge HDCP på vores eget program-materiale – Det bliver kun indkøbte film og udsendelser, hvor sælgeren har det som krav," fortæller han.

Det er dog langt fra alle danske HD-tv-udbydere, der har er blevet presset til på denne måde at beskytte Hollywood mod forbrugerne.

Hos Canal Digital, der er en af pionererne på HD fronten, sender man high-defenition-indhold uden kopispærring af hverken den ene eller anden art.

Gert Svendsen, der er projektchef i Canal Digital og formand for branche-foreningen HDTV-forum, fortæller, at Hollywood endnu ikke har stillet krav om HDCP-kodning af Canal Digitals HD-materiale.

”Det kommer jo nok på et tidspunkt, men indtil da er der jo ingen grund til at genere folk med det,” siger han.

Tænder Hollywood af

HDCP indebærer blandet andet, at det skal være et HDMI-kabel, der forbinder modtage-boks med tv’et. Dermed vil de af Canal Digitals kunder, der bruger Component-fonbindelsen, opleve sort skærm, hvis selskabet tager HDCP-spærringen i brug.
 

At Hollywood-selskaberne vil lade Canal Digital sende HD-film uden kopi-spærring, men ikke DR, er der en god forklaring på, mener Gert Svendsen:

”DR sender jo ukrypterede signaler ”over the air” til alle og enhver. Vi har jo krypteret signalet, så det kun er vores kunder, der kan se det. Og det, at DR sender ukrypteret, tænder Hollywood af,” siger han.
 

Hos YouSee sendes HD-signalerne også i HDCP-kodet tilstand. YouSee har meddelt, at man pr 15. september vil gøre de digitale tv-signaler ukrypterede – og altså tilgængelige for enhver, der er besiddelse af en DVB-C dekoder OG et YouSee grund-abonnement. Dette har dog ingen betydning når det gælder HD-tv. YouSees HD-signaler skal man fortsat betale ekstra for.
 

Første HD-film via DVB-T

Det særlige ved DRs HD kanal er, at man ikke skal betale ekstra. Forbrugerne antages at have betalt for herlighederne over licensen, og de højopløste signaler kræver kun en standard DVB-T (over the air) digital tv-modtager.
 

DR oplyser, at alle stationens snart seks kanaler vil kunne modtages frit med en almindelig antenne og en digital-modtager med MPEG4-tuner.
Sidder denne modtager på et indstikskort på en computer, er man fri af de snærende antikopieringsbånd fra HDCP-kodningen. Det er dog langt fra alle mediacenter-pc’er, der har processorkraft og grafik-muskler nok til dekode HD-film. 

 

DRs kanalredaktør for HD oplyser til ComON, at den nye kanal vil sende i det "lille" HD-format 720P, der giver en opløsning på 1280x720 pixels.


Kun DR Drama

I DR-organisationen er det kun Drama-afdelingen, der har omlagt produktionsapparatet til HD. Hvornår den øvrige del af DR følger efter, er det op til politikerne bag det næste medieforlig at afgøre. Tidligere var 2012 en målsætning for HD-omlægningen, men om den plan kan holdes med DRs dårlige økonomi in mente, er stærkt usikkert.
 

Sammen med de to andre nyheder; børnekanalen Ramasjang, og den kulturelle kanal, der blot bærer navnet ”K”, går DR HD går efter planen i luften den 1. oktober.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere