Nemt at finde cpr-numre på nettet

Nettet flyder fortsat med danske cpr-numre. Der er let spil for identitetstyve.

Det flyder med danske personnumre på nettet. Sådan lød den sensationsprægede overskrift i mange danske medier i efteråret 2007. Dengang blev det påvist hvordan man med simple tekstsøgninger kunne finde personlige oplysninger og cpr-numre publiceret i blandt andet CV'er på jobsøgningssider, databaser og personlige websider.

Siden dengang er der blevet renset godt ud, men problemet er bare blevet flyttet til et nyt område. Det fortæller sikkerhedsfirmaet CSIS, som har kigget nærmere på problemet.

”At finde cpr numre på nettet kræver en smule opfindsomhed. Men har man den, er det ikke svært at trawle flere hundrede cpr-numre på under en time,” fortæller sikkerhedsfirmaet i en pressemeddelelse.

Selvom der blev sat fokus på risikoen for at blotlægge personlige oplysninger helt tilbage i 2007 afslører mange lønmodtagere og arbejdsgivere fortsat følsomme data i f.eks. jobudtalelser og kursus- og eksamensbeviser. Problemet gælder især for pdf-dokumenter.

En metode er naturligvis fortsat at anvende almindelige søgemaskiner som f.eks. Google til at gøre arbejdet. Hvis man søger efter pdf-filer med kursusbeviser og søgestrengen "cpr-nr" kommer der hurtigt flere hundrede resultater.

”Problemet ser denne gang ud til at skyldes at rigtigt mange danske brugere og arbejdsgivere ikke ved, at også pdf dokumenter og indholdet heraf, kan opsamles af søgerobotter og derved, som helt almindelige dokumenter og tekst gøres tilgængelige for folk med potentielt slette hensigter;” skriver sikkerhedsfirmaet.

CSIS anbefaler, at man udviser forsigtighed med at publicere personfølsomme oplysninger på nettet. Det gælder alle former for ikke-krypterede dokumenttyper. Disse oplysninger kan nemt misbruges af kriminelle til f.eks. identitetstyveri.

Der har været flere sager i den seneste tid, hvor cpr-numre er blotlagt på nettet. Sidste sommer var det Forsvarets Rekruttering, der kom til at lægge personlige informationer om soldater og deres pårørende ud på nettet. I marts måtte Statens Arkiver erkende, at man ved en fejl havde offentliggjort navngivne personers cpr-numre i kirkebøger på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere