Artikel top billede

ACTA er igen lukket land for borgerne

Måske forsøger forhandlerne at holde folkevalgte politikere ude af piratforhandlinger, spekulerer netrettighedsforkæmpere.

Forhandlerne har endnu en gang besluttet at holde ACTA-dokumenterne hemmelige. Ved den forrige runde i New Zealand tidligere i år besluttede landekredsen i forhandlingerne sig for - efter pres fra EU - at offentliggøre forhandlingsdokumenterne, men efter den niende  runde - der fandt sted i Schweiz - er de ACTA atter lukket som en østers.

ACTA står for Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Den kommende handelstraktat skal lægge rammerne for, hvordan en række store lande og handelsblokke, såsom USA, EU, Canada og Mexico, skal bekæmpe ulovlig kopiering, inklusiv netpirateri. Sidste offentliggørelse gav TDC mulighed for at vurdere, at flere forslag i forhandlingerne strider med dansk lov, fordi de giver teleselskaber ansvar for piraters kopiering på nettet. Tidligere har der også været læk fra ACTA-forhandlingerne.

IT-Politisk Forening, der kæmper for et åbent internet, synes, at det er udemokratisk at holde ACTA lukket.

"De burde offentliggøre det, men det kan ikke undre nogen, at de ikke gør det," siger Niels Elgaard Larsen, formand for IT-Politisk Forening.

Netaktivisten vurderer, at handelsforhandlerne forsøger at holde EU-Parlamentet væk fra forhandlingerne. Det folkevalgte parlament skal nu godkende handelsaftaler, men det er stadig EU-landene og EU-Kommissionen, som kører forhandlingerne. EU-Kommissionens chefforhandler på området, Luc Devigne, har det største ansvar.

"De er formodentlig ikke interesseret i, at parlamentet får for meget indflydelse på det. Parlamentet er jo direkte folkevalgt og vil være mere tilbøjelige til at tage hensyn til borgerrettigheder," mener Niels Elgaard Larsen.

Der har været meget blæst omkring ACTA. Tidligere forslag så ud til at ville indføre ordninger som 3-strikes, men de forslag er nu pillet ud af teksten og erstattet med forslag om henvisninger til lignende ordninger. Offentligheden ved dog ikke, hvordan teksten ser ud efter sidste uges forhandlingsrunde i Lucern i Schweiz, eftersom teksten ikke er frigivet.

ACTA skal efter planen være på plads senere i år. Niels Elgaard Larsen er fortrøstningsfuld i forhold til, om traktaten vil ende med indskrækninger i borgernes ret til internetadgang.

"På et tidspunkt kommer en aftale jo, og så skal parlamentet jo godkende den, så det er ikke slut endnu," siger han.

Tidligere har EU's chefforhandler, Luc Devigne, angiveligt fortalt, at USA afpressede EU. Til gengæld for at få med på europæernes krav om offentlighed, ønskede amerikanerne efter signede at få ændret i traktatens omfang. Dog gav EU ikke efter for det amerikanske pres, sagde chefforhandleren Luc Devigne selv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere