Internet-brugere fanges i trådløse net

Når du bruger et trådløst net kan du aldrig vide, hvem der kigger dig over skulderen. Hackere bruger falske kopi-net til at aflure fortrolige data.

Du kan aldrig stole på et trådløst netværk - selv ikke dit eget. Så kontant lyder budskabet fra sikkerheds-eksperten Kenneth Rosenkrantz, som advarer danske privatbrugere og virksomheder mod at sende data over åbne trådløse netværk. Det hjælper ikke, at forbindelsen mellem din computer og den trådløse basestation er beskyttet med kryptering - for du kan ganske enkelt ikke vide, hvem du har kontakt med i den anden ende. Det kan være en svindler, der har oprettet et falsk netværk for at lokke brugere til at koble sig på.

»På nettet kan du nu hente færdige kits til at efterligne professionelle hotspots. Selvom du mødes af en flot login-side, der til forveksling ligner hotspot-udbyderens egen side, kan du ikke stole 100 procent på, om det faktisk er et ægte hotspot,« siger Kenneth Rosenkrantz fra firmaet Allwireless.

Når du er logget på svindlerens trådløse net kan du ofte surfe ganske normalt på nettet, og opdager dermed ikke, at der er noget galt. Men svindleren lytter med på forbindelsen - i fagsproget kaldet en »man-in-the-middle« - og forsøger at opsnuse kodeord og andre informationer, der kan misbruges.

»Selvom det ofte er blevet hævdet, at en hængelås i browseren er en god garanti, er det ikke ensbetydende med, at man kender identiteten på modtageren. Det samme gælder, hvis der kommer et certifikat frem, som du kan godkende - for hvor mange læser overhovedet certifikatets tekst?« siger Kenneth Rosenkrantz.

Det kan være alvorligt for private brugere, hvis hackere lytter med på forbindelsen, men konsekvenserne kan være direkte katastrofale for virksomheder. Fænomenet kaldes også »evil twin«, når kriminelle opretter en klon af firmaets netværk og forsøger at lokke medarbejderne til at koble sig på det forkerte net.

»Hackeren behøver ikke gøre andet end at parkere i nærheden af kontoret med en særlig stærk antenne, der overdøver signalet fra firmaets eget trådløse net. Hvis virksomheden ikke bruger udstyr til at aflure, om der oprettes falske hotspots i nærheden, kan det nemt ske, at hackeren får lokket firmaets medarbejdere over på det falske net,« siger han.

Kenneth Rosenkrantz fortæller at han selv krypterer dataforbindelsen mellem sin mailklient på den bærbare computer og mailserveren på kontoret for at forhindre, at »den tredje mand« kan læse med. Ubeskyttet e-mail svarer i princippet til et postkort og kan læses af enhver, der lytter med på forbindelsen.

Han anbefaler at professionelle brugere bør benytte en sikker VPN-forbindelse når de kommunikerer med kontoret gennem offentlige trådløse netværk - også selvom det tilsyneladende er en seriøs udbyder som TDC, der står bag. Private netbanking-brugere bør benytte engangs-kodeord for at sikre mod, at svindlere kan opfange adgangsoplysningerne og tømme bankkontoen.

»I USA har man i flere år forsøgt at løse problemet ved at brugerne skal benytte et særligt program når de kobler sig til kommercielle trådløse hotspots. De danske hotspot-udbydere burde overveje den samme løsning - både for deres egen og for brugernes skyld,« slutter Kenneth Rosenkrantz.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere