Mere strid om retten til navnet NemID

Må NemID overhovedet hedde NemID? PBS, der nu hedder Nets, har en sag kørende om varemærkeregistrering.

Nets, tidligere kaldet  PBS, toppes for tiden om retten til at bruge navnet NemID med it-firmaet Assemble.

Det århusianske firma Assemble A/S har siden 2006 brugt navnet til en adressefunktion i en kommunikationsløsning, hvor borgere kan sende krypterede meddelelser til myndighederne. Derfor registrerede Assemble i 2007 domænet nemid.dk - som de stadig ejer. Firmaet er dog hevet i Klagenævnet for Domænenavne af DanID og moderselskabet Nets.

Domænet er dog ikke det eneste stridspunkt mellem de to parter. Der kører netop nu også en sag hos Patent og Varemærkestyrelsen om retten til selve navnet.

Nets oplyser til ComON, at DanID og IT- og Telestyrelsen, som er den offentlige myndighed bag den digitale nøgle, har registreret sig som indehavere af varemærket NemID. Det er registreret som ordmærke og figurmærke, altså både navn og logo.

Assemble A/S har  dog gjort indsigelse mod registrering af ordmærket under henvisning til påståede varemærkerettigheder baseret på brug. Et firma kan efter dansk lov stifte retten til et varemærke alene ved brug af navnet eller logoet. Det kræver dog en masse dokumentation over for styrelsen - ofte er det papkasser fyldt med beviser, der sendes ind. Samtidig spiller det en rolle, om navnet er identiske eller lignende, og om navnet bruges til ydelser, der er identiske eller minder om hinanden. Hvis et navn desuden er meget kendt, kan firmaet udbrede deres ret. Det kom eksempelvis til udtryk, da bilfirmaet Rolls Royce kunne forhindre en chokoladeproducent i at bruge navnet.

DanID og IT- og Telestyrelsen har også registreret NemID som figurmærke, altså logo. Registreringerne, der er i DK og EU, er endelige, oplyser Nets. Dog har Assemble også søgt om varemærkeregistrering af nemID som figurmærke. DanID har gjort indsigelse mod Assembles registrering, så den sag er heller ikke afgjort.

Fogedsag kan forhindre brug
Sagerne skal afgøres af Patent- og Varemærkestyrelsen. Afgørelsen kan ankes til et ankenævn, siden til Sø- og Handelsretten og i sidste ende til Højesteret. En sag kan trække ud i lang tid, specielt hvis parterne trækker sagen i langdrag ved at være langsomme til at indsende dokumentation for påstande.

En part, der har vundet retten til et navn, skal hive en modpart for fogedretten for at forhindre uretmæssigt brug, akkurat som Tivoli i sin tid slæbte et pornoselskab for fogeden for at bruge ordet Tivoli i en titel.

Som ComON tidligere har skrevet, har DanID og Nets klaget til domæneklagenævnet for at få fingre i domænet NemID.dk. ComON ville gerne have svar på, hvorfor DanID/Nets mener, at firmaet har ret til domænet NemID.dk, når et andet firma har brugt navnet, før den nye digitale nøgle kom til at hedde NemID, men firmaet er meget fåmælt omkring tvisten.

Nets oplyser dog:

”Fra starten af 2009 og et halvt år frem havde IT- og Telestyrelsen og DanID en dialog med Assemble om overtagelse af domænenavnet nemid.dk. Domænet var på daværende tidspunkt ikke i brug. Dialogen var positiv, indtil Assemble stoppede den meget pludseligt. Årsagen til det, må du spørge Assemble om," siger Michael Juul Rugaard, presseansvarlig ved Nets.

Assemble A/S har dog aldrig været indstillet på at ville af med domænet, siger Asssenbles direktør, Morten Svendsen. Firmaet har brugt nemid.dk som indgang til mailtjenesten NemPost, men for nyligt er domænet blevet omdirigeret til en side, der forklarer, hvad NemID er - altså i Assembles forståelse. Siden henviser desuden til NemID.nu og DanID.dk, der er indgange til den nye digitale nøgle.

Tilbød andet domæne
"Vi har sagt til dem gentagne gange, at det var en vigtig del af vores funktionalitet. Vi sagde til dem, at vi havde et domæne, Nemsignatur.dk, og det måtte de få gratis, men det ville de ikke," siger Morten Svendsen.

Nets har en anden domænesag kørende, hvor de forsøger at få fingre i domænets Nets.dk, som er ejet af en dansk webudvikler. Assemble A/S har dog tidligere fortalt ComON, at Nets eller DanID ikke har tilbudt penge for det ombejlede domæne NemID.dk.

Den oplysning ønsker Michael Juul Rugaard ikke at be- eller afkræfte.

"Her har vi altså ikke flere kommentarer," skriver han i et mailsvar til ComON.

Ifølge Nets ønsker firmaet ikke at påvirke den verserende sag, som nu ligger hos Klagenævnet for Domænenavne. DanID driver i øjeblikket tjenesten NemID via hjemmesiden NemID.nu.

Morten Svendsen siger til ComON, at han ikke har lyst til at kommentere sagen, der kører hos Patent- og Varemærkestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere