Artikel top billede

Tiden er løbet ud for IPv4

Så er de sidste IPv4-adresseblokke delt ud. Det er tid til at skifte til IPv6.

Den sidste bunke ip-adresser under IPv4 blev delt ud i denne uge. Der var kun syv adresseblokke tilbage under IPv4 og de to af dem blev mandag givet til APNIC, som står for Asien og Stillehavsområdet. Det betyder at de resterende fem blokke automatisk bliver tildelt hver af de fem organisationer der varetager ip-adresserne på verdensplan. Det er ARIN i Nordamerika, LACNIC i Sydamerika, RIPE NCC i Europa, AfriNIC i Afrika og altså APNIC i Asien.

I løbet af de kommende måneder bliver adresserne så fordelt videre til de enkelte internetudbydere. Som almindelig internet-bruger behøver man ikke frygte at der kunne blive problemer med at koble sig på nettet, fordi det ikke er muligt få tildelt en ip-adresse. Der er fortsat masser af ledige adresser i de enkelte blokke.

Men tildelingen af de sidste adresseblokke under IPv4 understreger at der er behov for at skifte til IPv6. Denne Exhaustion Counter bekræfter da også at man er løbet tør for IPv4 adresseblokke.

Det er IANA (Internet Assigned Numbers Authority), der har det globale ansvar for ip-adresserne. Denne organisation blev stiftet i 1981 og i mange år betragtede man ip-adresser som en uudtømmelig ressource. Men behovet for ip-adresser er steget eksplosivt i de seneste år.

Det ventes at internet-udbydernes IPv4-adresser vil slippe op i løbet af et års tid

"Det er faktisk ret problematisk. Erstatningen for de gamle adresser, IP version 6, er udviklet, men det er skræmmende få der bruger dem. Netplan var den femte virksomhed i Danmark der tog IPv6 i brug for nogle måneder siden, og det går fortsat langsomt med konverteringer," siger civilingeniør Torben Rune i Netplan.

Han fortæller at IPv6 er en meget kompliceret mekanisme, som ikke umiddelbart er bagudkompatibel med de gamle adresser.

"Uanset hvordan man gør, så kommer alle verdens virksomheder til at bruge ressourcer på omlægningen, og som i mange andre forhold på internettet er planlægning og fremtidssikring nøgleordene her," siger Torben Rune.

Torsdag holder IANA sammen med Internet Society og Internet Architecture Board en ceremoni og et pressemøde i Miami, hvor man vil sige officielt farvel til den gamle ip-protokol og samtidig diskutere hvordan skiftet til IPv6 skal sikres. Dette pressemøde kan følges i en live-webcast.

Den 8. juni 2011 afholder flere af de helt store internet-giganter som Google, Facebook og Yahoo den såkaldte World IPv6 Day. Der er tale om en slags testkørsel for IPv6, som samtidig skal motiviere internet-udbydere, hard- og softwarefirmaer og andre websteder til at sætte turbo på skiftet til IPv6.

I de 24 timer vil de foruden den normale IPv4-protokol også aktivere IPv6 på deres tjenester (dual-stack). Det skal også afsløre mulige fejl og problemer i operativsystemer, applikationer, routere og netværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere