Artikel top billede

Nyt gennembrud på vejen mod kvantecomputer

Kvantecomputeren er igen rykket et skridt tættere på at blive til virkelighed.

I efterhånden ganske mange år har man arbejdet på at konstruere en kvantecomputer. Nu melder forskere om et nyt gennembrud. De har konstrueret en chip på seks gange seks centimeter med ni kvante-enheder, herunder fire kvante-bits. Den nye chip blev vist frem på en konference hos American Physical Society i Dallas i denne uge. Det skriver BBC.

Forskerne forventer at kunne øge antallet af kvante-bits til 10 inden årets udgang. Det lyder ikke specielt imponerende. Men en fungerende kvanteprocessor behøver angiveligt ikke mere end 100 bits.

Kvantecomputere bruger såkaldte kvantebits eller "qubits", som altså i modsætning til almindelige computere ikke har en fast tilstand, 0 eller 1, men kan repræsentere flere forskellige tilstande på samme tid.

Det er kun én af de mange forskelle mellem en normal computer og en kvantecomputer, der følger kvantemekanikkens mystike love. Her tales der også om "entanglement", hvor to qubits kan kædes sammen så de altid har samme værdi - uanset den fysiske afstand.

I teorien skulle det være muligt at bygge en computer der kan regne mange gange hurtigere end dagens systemer. Teknologien spås ikke mindst en stor fremtid indenfor kryptering, hvor nøgler f.eks. kan verificeres flere millioner gange hurtigere end med nutidige systemer.

Men kvanteteknologien åbner også for kommunikation over meget store afstande og måske bliver det endda muligt at teleportere genstande og mennesker én dag i en fjern fremtid.

Det er stadig science-fiction, men der er opnået store fremskridt i de sidste år. Det amerikanske National Institute of Standards and Technology (NIST) byggede en simpel universel kvante-processor med to kvante-bits i 2009.

NIST-processoren gemmer binære informationer i to beryllium-ioner, der holdes fanget i en elektromagnetisk lås og manipuleres med ultraviolette laserstråler. Forskerne kan ændre beryllium-ionernes tilstand og også bringe dem i en særlig tilstand, hvor de både har værdien 0 og 1.

Et normalt bit kan kun have en tilstand (0 eller 1), men en qubit kan have begge tilstande; den får kun en definitiv værdi når den udlæses.

Nu har forskerne fundet en metode til at bevare, flytte og ændre kvante-tilstande uden at ødelægge dem. De bruger en såkaldt RezQu-arkitektur, som måske kan skaleres op så den kan bruges til at konstruere en rigtig kvante-computer på et senere tidspunkt. Det er allerede muligt at bevare en kvante-tilstand 1.000 gange længere end blot for få år siden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere