Halv robot, halv abe

Forskere får aber til at fodre sig selv frugt og skumfiduser med robot-arme styret af elektroder indopereret i abernes hjerner.

Det er lykkedes en forskergruppe ved University of Pittsburgh School of Medicine at få to aber til at fodre sig selv med robotarme, styret ved hjælp af små, hårtynde elektroniske sonder, indopereret i hjernens motoriske center.

Et computerprogram oversatte hjernens elektriske impulser til robotarmens bevægelser, og aberne lærte hurtigt at styre de kunstige lemmer med "naturlige, flydende bevægelser", og sågar variere tempoet, således at det var tydeligt, at aberne opfattede robotarmene som en naturlig del af deres egen krop. Det skal lige tilføjes, at abernes egne arme ikke var blevet amputeret, men blot fikserede.

Forsøget giver nyt håb til helbredelsen af en lang række sygdomme:
»Vi begynder at forstå hvordan hjernen opererer i relation til hjerne/maskin-interface teknologi«, forklarer projektets chefforsker doktor Andrew Schwartz.
»Jo mere vi forstår om hjernen, desto bedre vil vi være til at behandle en lang række af hjernens sygdomme og defekter, lige fra Parkinsons og lammelse til med tiden Alzheimers og måske endda deciderede sindssygdomme«.

»Aberne lærer ved først at observere bevægelsen, hvilket aktiverer hjernecellerne, som om hjernen rent faktisk udfører bevægelsen. Faktisk meget i stil med sportsfolk, der trænes til at først at visualisere de præstationer, de ønsker at udføre« fortsætter forskeren.

»Det ultimative mål er selvfølgelig at udvikle fungerende proteser til folk, der er totalt lammede«.

Professor Paul M Matthew from the Hammersmith Hospital kommenterer eksperimentet således:
»Udfordringen med at lave et interface, der kan styre de milliarder af nerveceller, der kontrollerer det fulde spænd af kroppens bevægelser, med mekaniske proteser, har indtil videre forekommet umuligt. Men denne undersøgelse påviser, at hjernen styrer bevægelser ved at planlægger "where-to-go", snarere end ved dirigere de individuelle musklers kontrol over kroppens lemmer«.

Den gode doktor forklarer videre:
»Eksperimentet her viser, at så lidt som 100 små elektriske signaler genereret i den specialicerede del af hjernen kaldet "motor cortex" kan kontrollere selv komplekse arm- og håndbevægelser«.

»Det nu ikke længere science fiction. Vi nærmer os reelt den dag, hvor patienter der er amputerede eller lammede efter rygmarvsskader kan fungere med hjernestyrede bioniske lemmer«, slutter professor Matthew.

Se i øvrigt video med de små cyborg-aber http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7423184.stm" target="blank">HER.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere