Antipiratgruppen fik dukkert i Højesteret

Dommerne afviser at idømme pirater "dobbelt-op"-erstatning til rettighedshaverne.

Rettighedshaverne kan ikke regne med at få "dobbelt op", når de fanger pirater i færd med at fildele. Det fastslår Højesteret i en dom i dag, torsdag.

En 58-årig fildeler fra Nordjylland slipper derfor med at betale 10.000 kroner for at have delt sange som Buddy Hollys "Peggy Sue" og Blackfoots "Train, Train" og "Highway Song" med P2P-fildelingsprogrammet Direct Connect.

Beløbet er væsentlig mindre end de 160.000, som Landsretten tidligere har idømt manden til at betale. Udover afvisningen af princippet om dobbelt-op skønner Højesterets dommere, at fildeleren for seks år siden handlede "uagsomt" ved ikke at sætte sig ind i, hvordan fildelingsprogrammet virker. Dette er tilsyneladende medvirkende til den kraftige reduktion af beløbet. Fildeleren har selv indrømmet at have brugt Direct Connect, men blot enkelte gange.

Den principielle afgørelse går imod rettighedshavernes hidtige fremgangsmåde for afregning over for fildelere. Når advokater fra Antipiratgruppen (APG) hidtil har sagsøgt pirater for at dele ophavsretsbeskyttede værker som film og musik, har de krævet to beløb under retssagen: Vederlag og erstatning.Vederlaget svarer til den manglende licens på et tilsvarende værk. APG kræver som standard 10 kroner pr. sang, 100 kroner pr. album og 70 kroner pr. film. Disse beløb svarer omtrent til, hvad det ville koste at købe værkerne i eksempelvis iTunes eller Bilkas netbutik. Når APG's afregning kaldes "dobbelt-op", skyldes det, at rettighedshaverne udover vederlaget har krævet samme beløb i erstatning. APG siger selv, at erstatningen omfatter udgifterne til at overvåge og slå ned på fildeling. Også markedsforstyrrelser skal dækkes af erstatningen.

"På den måde bidrager (fildelerens, red.) retsstridige handlinger til at udkonkurrere lovlige musiktjenester og dermed ødelægge mulighederne for at udvikle et bæredygtigt marked for musik på internettet," argumenterede APG over for Højesteret.

Eftersom det præcise erstatningsbeløb er vanskeligt at fastslå, så har APG argumenteret for en standard-afregning, hvor alle pirater skal betale samme erstatning - en dobbelt op.

"At fastsætte erstatningen til samme beløb som vederlaget forekommer at være et rimeligt og praktisk resultat," skrev APG.

I domme fra 2001 og 2005 har Landsretten stadfæstet APG's krav om dobbelt op. Nu går Højesteret stik imod Landsretten. I den konkrete sag medgiver dommerne, at den pågældende bruger ulovligt har delt musik via Direct Connect. Til gengæld er det vanskeligt at fastslå det præcise omfang af fildelingen, siger dommerne. Eksempelvis er det ikke bevist, at de pågældende 13.000 filer med sangtitler rent faktisk er de pågældende sange. APG's ansatte har ikke selv dobbelttjekket ved at lytte til nogle af numrene, end ikke ved stikprøve. Det gør APG dog nu, viste sagen fra Grindsted, hvor en ung indehaver af bittorrenttjenesten Elitebits for nyligt blev idømt en erstatning på 100.000 kroner til APG's klienter.

Usikkerheden tvinger dommerne til at fastsætte både vederlag og erstatning efter et skøn, fastslår Højesteret.

"Under disse omstændigheder må vederlaget og erstatningen fastsættes på grundlag af et skøn, som er forbundet med betydelig usikkerhed," skriver Højesteret i den nye dom.

Samtidig forkaster retten princippet om dobbelt op:

"Højesteret bemærker i denne forbindelse, at der i sager om retsstridig tilgængeliggørelse af musikværker og lignende over internettet ikke er grundlag for at udmåle erstatningen til rettighedshaverne til et beløb, der beregnes i forhold til vederlagets størrelse, f.eks. princippet
om ”dobbelt-op”."

APG's sag mod nordjyden blev indledt, inden rettighedshaverne indledte en ny strategi om at gå efter "de store fisk". Desuden har Antipiratgruppen ikke sikret bevisbyrder ved hjælp af fogedretten, hvilket ellers er sædvane i dag, efter Højesteret for knap tre år siden afgjorde, at en IP-adresse ikke som udgangspunkt er nok til at fastslå en konkret persons ulovlige fildeling. Årsagen er, at en åben eller dårligt beskyttet WiFi-forbindelse kan have været misbrugt af fremmede. I den konkrete sag benyttede den nordjyske fildeler dog en fast kabelforbindelse med et modem, og Højesteret finder det ikke sandsynliggjort, at nogen kunne have hacket sig ind på computeren og misbrugt den til fildelingen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere