EUs netbutik-undersøgelse får kritik

En EU-undersøgelse udpeger de tyske netbutikker som de værste i Europa, når det gælder mangelfulde oplysninger til kunderne. Men internet-tjenesten Trustpilot, der måler kundetilfredshed, kommer frem til et helt andet resultat.

EU har kigget på 369 websteders hjemmesider og fundet vildledende eller mangelfulde oplysninger hos mere end halvdelen. Ifølge undersøgelsen er de tyske netbutikker de værste. Der er problemer med vildledende oplysninger om forbrugernes rettigheder, manglende muligheder for at se den samlede pris og manglende kontaktoplysninger om forhandlerne.

Men internet-tjenesten Trustpilot, som samler brugeranmeldelser af netbutikker, kommer frem til et noget andet resultat.

"Ifølge studiet er de tyske netbutikker de værste. Men vi kan dokumentere, baseret på meningen fra over en million adspurgte kunder, at Tyskland faktisk klarer sig rigtigt fornemt. Hvad godt gør det hvis virksomhedens tlf numre står på siden, hvis de ikke tager den når man ringer?," siger Peter Mühlmann, der er direktør for Trustpilot.

I Trustpilots rating over kundetilfredsheden hos netbutikkerne ligger Tyskland i top med 88 ud af 100 point, mens USA har 83 ud af 100 og Sverige og Danmark har 82 ud af 100 point. På de efterfølgende pladser i ranglisten kommer Storbritannien, Spanien, Belgien og Italien.

Fælles for disse lande er, at de næsten uden undtagelse klarer sig rigtig dårligt i EU-undersøgelsen. Men selvom EU altså har fundet grund til kritik af mange netbutikker, ligger kundetilfredsheden i top i disse lande.

"Tallene viser at politikerne igen tror at de kan lovgive sig ud af alt, og at alt er godt så længe virksomheden overholder en række regler," siger Peter Mühlmann til ComON.

Trustpilot mener at EU-undersøgelsen kun leverer et ufuldstændigt billede, fordi den udelukkende fokuserer på de informationer, der fremgår af netbutikkens websted, og ikke tager højde for andre parametre som leveringstider, kundeservice og defekte varer.

Ved første øjekast er Danmark blandt de lande, der klarer sig dårligt. Hos 6 ud af 10 undersøgte danske netbutikker fandt man mindre forseelser. Selv om forseelserne hører til småtingsafdelingen, kan de 6 netbutikker se frem til en henvendelse fra Forbrugerombudsmanden.

Hos Dansk Erhverv henviser man til, at der i forvejen er skrap kontrol og respekt for reglerne.

"I Danmark har vi i forvejen en skrap kontrol og en høj grad af overholdelse. Derfor er det positivt, at undersøgelsen sætter fokus på, om reglerne bliver overholdt," siger forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv, Lone Rasmussen.

Hun mener, at undersøgelsen skal tages med et gran salt.

"Det undrer os eksempelvis, at der slet ikke er fundet nogen fejl hos de undersøgte netsider i Slovenien og i Østrig. Undersøgelsen er foretaget af de nationale myndigheder, og det er ikke klart, om de er foretaget på samme ambitionsniveau," siger hun.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere