Kameratyve afsløres af smart webtjeneste - prøv selv

Hvis dit kamera bliver stjålet eller glemt i bussen, er der hjælp at hente på nettet. Smart webtjeneste støvsuger nemlig nettet for digitale spor og afslører, hvem der nu "ejer" dit kamera.

Stakkels John Heller. Den amerikanske fotograf var på en opgave i Hollywood med sit professionelle Nikon D3-kamera og en masse udstyr, da det blev stjålet.

Kamerahus og objektiver havde en værdi af cirka 50.000 kroner, og John Heller må have ærgret sig noget så grusomt.

Han havde næppe de store forhåbninger om at gense sit Nikon D3, men efter flere måneder surfede han alligevel forbi websiden GadgetTrack.com og tastede serienummeret ind - og vupti:

Websiden kunne afsløre, at nogen for nylig havde taget billeder med hans kamera og uploadet dem til fotodelingssiden Flickr.

Med hjælp fra politiet var John Heller i stand til via Facebook at spore dem til en anden professionel fotograf, der uden at vide det havde købt det stjålne kamera - og endda fået en kvittering af tyveknægten.

Det brandvarme Nikon D3 fik John Heller retur, og politiet er ved at efterforske, hvem der solgte det videre.

Men hvordan var det overhovedet muligt for GadgetTrak.com at afsløre nye fotos taget med det stjålne kamera? Det er egentlig ret simpelt.

EXIF-data afslører alt om dit foto

Når et digitalt foto tages, gemmes en masse data i billedfilen, eksempelvis dato, indstillinger for kameraet som blænde, ISO, lukkertid - og ikke mindst serienummeret på det kamera, som er anvendt.

De mange informationer kaldes også EXIF-data, og de kan aflæses på forskellige måder, eksempelvis med et program som PhotoMe.

GadgetTrak.com har dermed "blot" undersøgt store mængder fotos på eksempelvis Flickr efter information om kameraserienumre.

Når der tastes et nummer ind på websiden, vil den derfor søge i sin store datamængde for at finde et match. Og det skete i tilfældet med John Heller.

GadgetTrack.com har indekseret over ti millioner serienumre på kameraer, og du kan selv gratis prøve webtjenesten her.

Det skal dog tilføjes, at det er muligt at "strippe" et billede for EXIF-data, så de ikke optræder i billedfilen. Men hvis du blot har taget et billede direkte fra et kamera, vil det være muligt at finde digitale spor i filen.

Hvad er mit serienummer?

Og nu spørger du måske dig selv: hvad er serienummeret på mit kamera, og hvis jeg ikke har skrevet det ned, kan jeg så finde det alligevel?

Naturligvis. Det nemmeste er at installere PhotoMe eller et andet program til at aflæse EXIF-data. Herefter tager du blot en af dine gamle jpeg- eller raw-filer, som du ikke har behandlet i Photoshop, og smider den ind i programmet. Derefter vil det være muligt at se dit serienummer.

Vi har en længere gennemgang af PhotoMe i denne artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere