Artikel top billede

CIA og MI6 mister vigtige certifikater til hackere

Der er blevet stjålet mere end 500 digitale certifikater fra DigiNotar. Mozilla og Google udsteder "dødsdom" over certifikatleverandøren.

Computerworld News Service: Det samlede antal af digitale certifikater, der i juli blev stjålet fra en hollandsk certifikatleverandør, er nu opgjort til over 500.

De tæller certifikater til efterretningstjenester som USA's CIA, Storbritanniens MI6 og Israels Mossad, oplyser en udvikler fra Mozilla søndag.

Den bekræftede optælling af disse SSL-certifikater (secure socket layer), udstedt under falske forudsætninger, er nu oppe på 531, oplyser Gervase Markham, der er udvikler hos Mozilla.

Mozilla har arbejdet på højtryk på at sikre, at Firefox blokerer alle websites, der er underskrevet med de stjålne certifikater.

Markham nævner en række organisationer, hvis domæner er påvirket af hændelsen.

De tæller CIA, MI6, Mossad, Microsoft, Yahoo, Skype, Facebook, Twitter. Det fremhæves, at Microsofts Windows Update-service også er påvirket.

"Nu hvor nogen (tilsyneladende fra Iran) har fået fat på et legitimt HTTPS-certifikat til CIA.gov, spekulerer jeg over, om ikke den amerikanske regering vil tage sig af dette rod," bemærker analytiker Christopher Soghoian lørdag i en tweet i forbindelse med en rapport om privacy på nettet.

Måske iranske hackere

Soghoian henviser her til den antagelse blandt mange eksperter, at det var iranske hackere muligvis med opbakning fra landets regering, der stod bag angrebet.

Google har peget på Iran med oplysningen om, at iranske brugere har været mål for angreb, der har gjort brug af et stjålent certifikat til google.com.

Selskabet hævdede at have tilbagekaldt alle de stjålne certifikater, men indså derefter at have overset et, der kunne bruges til at efterligne enhver Google-service inklusiv Gmail.

DigiNotar gik først offentligt til bekendelse, efter nogle brugere havde rapporteret om sagen til Google.

Så farlig er tyveriet

Kriminelle eller regeringer kan bruge de stjålne certifikater til at gennemføre "man-in-the-middle"-angreb, hvor brugerne narres til at tro, de besøger et legitimt website, mens deres kommunikation faktisk opsnappes i hemmelighed.

Google og Mozilla oplyste i denne weekend, at de to virksomheder vil blokere permanent for alle digitale certifikater udstedt af DigiNotar heriblandt for de, der anvendes af den hollandske stat.

Denne beslutning falder under en uge efter, Google, Mozilla og Microsoft alle tilbagekaldte mere end 200 SSL-certifikater til brug i deres browsere, mens flere hundrede andre certifikater ikke blev rørt, hvoraf mange bliver anvendt af den hollandske stat til at sikre dens websites.

"Baseret på den hollandske regerings konklusioner og beslutning samt på diskussioner med andre browserproducenter har vi besluttet at afvise alle de certifikatmyndigheder, som drives af DigiNotar," forklarer Heather Adkins, der er information security manager hos Google, i et blogindlæg søndag.

Johnathan Nightingale, der er udviklingsleder af Firefox, gav udtryk for det samme i fredags.

"Ingen af Mozillas produkter vil have tillid til nogen af DigiNotars certifikater," forklarer Nightingale, som også påpeger, at den hollandske regering nu har ændret sin holdning fra sidste uge i sagen - hvor den hollandske regering bad browserproducenterne om at gøre undtagelser for dens certifikater fra DigiNotar.

"Den hollandske regering har siden revideret DigiNotars præstation og trukket denne vurdering tilbage," fortæller Nightingale. "Dette drejer sig ikke om nogen midlertidig udelukkelse, certifikaterne bliver fjernet fuldstændigt fra vores program af rodcertifikater, der er tillid til."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere