Artikel top billede

Derfor har vi brug for flere penge til mere it

Heftige offentlige it-investeringer kan spare Danmark for mange pinsler, mener it-folk.

Læs også:

Det mener dit it-fagforbund om dagens valg

Er denne mand Danmarks næste it-minister?

Heftige offentlige investeringer i informationsteknologi er folketingsvalgets største tabu.

Det mener It-forum Midtjylland, der er et vidensnetværk for virksomheder, myndigheder og uddannelsesinstitutioner i Region Midtjylland med mere end 400 firma-medlemmer.

"Meget ville se bedre ud, hvis Danmark igen kunne være it-foregangsland med fremrykningen af offentlige it-investeringer. Men i stedet har politikerne udelukkende fokus på at få flere mursten i landet," forklarer It-forum Midtjyllands formand, Bo Sejer Frandsen, til Computerworld.

Han mener, at de offentlige it-investeringer reelt kan skabe eksport-kroner, viden og arbejdspladser i vort lille land, der kan give os en konkurrencefordel i forhold til udlandet.

Viden giver overskud

Bo Sejer Frandsen fremhæver, at løfterne omkring fremrykningen af offentlige investeringer på veje, skoler og kloaksystemer lige så godt kunne blive suppleret - eller ligefrem erstattet - med fremskudte offentlige investeringer i områder som selvbetjeningsløsninger, interoperabilitet mellem EPJ-systemer og digitale trafikreguleringssystemer.

"Når vi fra starten ikke ville betale, hvad ordentlige it-systemer koster, så ender de jo med at blive langt dyrere i sidste ende," fortæller Bo Sejer Frandsen, der til dagligt sidder som direktør i it-konsulentselskabet Key2know.

Formanden fra It-forum Midtjylland mener, at alle politikerne i valgkampen slår på, at Danmark er et videnssamfund med fokus på uddannelses, forskning og viden.

Samtidig undrer han sig over, at politikerne fra hele farvespektret ikke ser på de internationale perspektiver ved at fremrykke offentlige it-investeringer.

"Hvis Danmark kan få en unik viden på en masse centrale it-problemstillinger, så ligger eksport-succesen lige for. Danmark kan jo umuligt være det eneste land, der slås med eksempelvis at få indført digitalt valg på en sober, effektiv og omkostningsbesparende måde," siger Bo Sejer Frandsen, der hævder, at offentlige investeringer på eksempelvis veje ikke er en eksportsucces.

Sådan kan mere it føre til mere vækst for hele Danmark

Han håber, at politikerne efter valget kan se, at heftigere it-investeringer er en gevinst for virksomheder, borgerne og det offentlige.

For virksomheder med et lille it foran kan offentlige digitaliserings-investeringer betyde muligheder for kolossal vækst og unik viden, der kan omsættes direkte i eksportkroner.

For borgerne skulle hverdagen gerne blive lettere og servicen fra det offentlige føles bedre, mens det offentlige selv kan se mere roligt frem mod generationer med færre unge og større krav til effektiviseringer.

Bo Sejer Frandsen foreslår derfor, at det offentlige gennemgår en tilbundsgående undersøgelse af, hvordan it kan understøtte eksisterende arbejdsgange.

"Når hjemmehjælperen skal bruge 25 minutter på at udfylde et skema om, hvor hun har været, kunne det jo lige så godt blive tracket med GPS. På den måde ville hver hjemmehjælper have 25 minutter mere tid til de ældre borgere hver dag," forklarer formanden fra It-forum Midtjylland.

Han peger desuden på, at Region Hovedstaden har fat i den lange ende, når 25.000 læger, sygeplejersker og sosu-assistenter samlet kan spare 4.000 timer om dagen med desktop-virtualisering.

Arbejd smartere - tjen mere

Et andet område, som det offentlige med fordel kunne se på ifølge Bo Sejer Frandsen, er, hvordan universitetsundervisningen foregår.

"Hvis man bor i København og gerne vil studere i Aarhus, så burde universiteterne dele deres ressourcer, så københavnerne kan følge undervisningen over webcams," siger han og understreger, at vi på den måde bedre kan udnytte eksperter til undervisning på tværs af universiteter og dermed give bedre undervisning.

Formanden fra It-forum Midtjylland ved godt, at alle offentlige it-initiativer ikke kan gennemføres på én gang.

Han opfordrer dog politikere fra både blå og rød blok til at komme i gang med at se på mulighederne med det samme, når valgstøvet har lagt sig.

"Vi behøver jo ikke arbejde 12 minutter mere om dagen, hvis vi kan arbejde smartere. Måske kunne vi ligefrem arbejde 12 minutter mindre om dagen med ordentlige it-integrationer," siger Bo Sejer Frandsen.

Læs også:

Det mener dit it-fagforbund om dagens valg

Er denne mand Danmarks næste it-minister?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere