Artikel top billede

Derfor bruger Intel kobber i sin fiberteknologi

Selvom Intels forbindelsesteknologi Thunderbolt skulle have været med fiberoptik, består indmaden fortsat af kobber.

Læs også: Intel: Nu flytter vi data med 50 gigabit i sekundet

Computerworld News Service: Intels nye højhastigheds-forbindelsesteknologi Thunderbolt, som sender data frem og tilbage mellem pc'er og enheder som skærme og ekstern storage, er sandsynligvis stadig år fra at få indmad af fiberoptik.

Thunderbolt blev introduceret i februar i Apples Mac-computere og beskrevet som værende optisk teknologi, der bare på nuværende tidspunkt stadig bruger kobber.

Fiberoptik er dyrt at implementere, og kobberet fungerer langt bedre end forventet, siger Dadi Perlmutter, som er executive vice president og general manager for Intel Architecture Group, i et interview ved Intel Developer Forum (IDF) i San Francisco.

Thunderbolt blev oprindeligt annonceret i 2009 under navnet Light Peak og var designet til at bruge fiberoptik til overførsel af data mellem computere og perifere enheder. Men Intel og Apple frigav i stedet Thunderbolt baseret på kobber og med dataoverførselshastigheder mellem værtsmaskine og eksterne enheder på op til 10 gigabit per sekund (Gbps).

Brugen af kobber vil muligvis fortsætte, og der kan gå adskillige år, før fiberoptikken finder vej til Thunderbolt.

"Når alt kommer til alt, så handler det om, hvor høj en hastighed folk har brug for, set i forhold til hvor meget de er villige til at betale," påpeger Perlmutter.

Det er væsentligt dyrere at implementere fiberoptik end kobber, og kobberet kan på nuværende tidspunkt overføre data ved tilfredsstillende hastigheder, forklarer Perlmutter. Der er også stadig plads til, at hastigheden for dataoverførsel på kobber kan stige.

"Kobberteknologien vil fortsat løbende forbedres. Der har været mange teknologier, der for 20 år siden blev spået en snarlig død, men som stadig gør fine fremskridt. Vi får se," bemærker Perlmutter.

Næste skridt er silicium-fotonik

Fiberoptik leverer hurtigere dataoverførsler over længere afstande end kobberkabler. Intels forskere arbejder dog også på at udvikle en teknologi, der er baseret på silicium-fotonik, som vil være i stand til at flytte data op til fem gange hurtigere end den nuværende implementering af Thunderbolt.

Thunderbolt blev i første omgang licenseret udelukkende til Apple, men Intel oplyser, at Acer og Asus til næste år vil introducere forbindelses-teknologien på Windows-pc'er.

Teknologien vil blive brugt i ultrabooks, som Intel promoverer som en ny kategori af tynde og lette bærbare med tablet-pc-lignende egenskaber. Ved IDF er der blevet demonstreret en samtidig overførsel af fire ukomprimerede videoer ved 700 megabyte per sekund mellem en Windows-pc og et eksternt solid state-drev forbundet via Thunderbolt.

Thunderbolt ses som et alternativ til USB 3.0, der kan overføre data ved fem Gbps. Intel insisterer dog på, at disse to forbindelsesteknologier supplerer hinanden, og chipproducenten vil understøtte både Thunderbolt og USB 3.0 i chipsættene til de kommende Ivy Bridge-processorer, som vil komme på markedet i bærbare og stationære tidligt næste år.

Der findes i dag kun nogle ganske få perifere enheder, der forbindes via Thunderbolt, fordi det stadig kun er Apple, der anvender teknologien. Men når Acer og Asus tager Thunderbolt i brug i deres pc'er, vil et større antal producenter af pc-udstyr sandsynligvis tage den nye forbindelsesteknologi til sig.

Thunderbolt understøtter i dag kun PCI Express- og DisplayPort-protokollerne, hvilket hjælper til at reducere antallet af forskellige stik, der potentielt skal til for at forbinde forskelligt udstyr til sin computer.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere