Artikel top billede

Det bliver nemmere at få patent på sine gode ideer i USA efter en omfattende reform af den amerikanske patentlovgivning.

Sådan vinder danskere stort på ny patentlov

Amerikas største patentreform siden 1952 kommer til at spare danske selskaber både penge, tid og frustrationer, når der skal søges patenter i USA.

Læs også: Nu bliver det nemmere og billigere at opnå patent

I fredags underskrev den amerikanske præsident, Barack Obama, en reform af USA's patentlovgivning.

"Der er tale om den største patentreform siden 1952, så det er virkelig noget, der batter," siger Peter Indahl.

Han er administrerende direktør for den danske del af Awapatent, som er et paneuropæisk konsulentfirma inden for Intellectual Property Rights, IPR.

Blandt andet indebærer reformen, at USA indfører et patentsystem, der ligner det, som benyttes i Europa og i resten af verden - det såkaldte 'first-to-file'-system. USA har - i modsætning til resten af verden - indtil nu anvendt et system kendt som 'first-to-invent'.

"Fordelen for danske patentansøgere er, at man ikke længere behøver føre logbog over sin udvikling og sine ideer. Det var en meget stor arbejdsbyrde, og i praksis var det virkelig få, der fik glæde af det store arbejde, som også var ekstremt omkostningstungt," siger Peter Indahl.

Kan du bevise det?

Ideen med logbogen var, at patentansøgerne skulle kunne 'bevise', at de var de første (first-to-invent) til at udvikle en specifik teknologi eller et bestemt produkt.

I Europa og resten af verden anvender man i stedet first-to-file, der i al sin enkelthed indebærer, at den, som først ansøger om patentet, også bliver ejer af det.

Ændringen vil derfor spare tid og penge for danske virksomheder i hele udviklingsprocessen samt give en større sikkerhed for, at en anden ikke kommer og kræver retten til et patent, når dette ønskes registreret. Et andet mål med reformen er at få bugt med de 700.000 patentansøgninger, der venter på behandling hos patentmyndigheden i USA.

Al dokumentation om verserende patentsager ligger fremover frit fremme hos myndighederne. Alle kan se, hvilken ret man har. Kommer der en krænkelse, kan man meget lettere finde ud af, hvilken position den anden har.

"Tidligere lå der massevis af oplysninger internt i modpartens virksomhed. Man kunne godt få oplysningerne, men det kostede tid og penge," siger Peter Indahl.

Meget dyr interference

I en ud af 1.000 patentansøgninger har der været 'interference', hvilket betød, at man som patentansøger i løbet af bare et par måneder skulle dokumentere, hvilke opfinder-aktiviteter man havde haft inden ansøgningen.

Det lyder måske ikke så overvældende, men ikke desto mindre løb omkostningerne ifølge Peter Indahl typisk op i to millioner kroner. Mange danske selskaber gav på den baggrund frivilligt afkald på patentet eller en del af det.

Peter Indahl tror egentlig ikke, at patentreformen vil ændre væsentligt på patentaktiviteterne i USA - ansøgerne står bare bedre med de rettigheder, de nu har. 

Voldsom advokat-modstand

Man har i en længere årrække forsøgt at få ændret reglerne i USA, men modstanden har været voldsom i USA, fortæller Peter Indahl.

"Især fra alle de specialiserede advokater, som har levet højt på den komplicerede lovgivning, der indtil nu har været gældende på patentområdet 'over there'."

Reformen gør det lettere for danske virksomheder at søge patent i USA, fordi:

* Det bliver lettere at træffe en afgørelse, når forskellige, uafhængige opfindere strides over patenter i USA.
* Reformen giver bedre muligheder for at sætte spørgsmålstegn ved et USA-patents gyldighed, uden at sagen behøver at ende ved en domstol .
* Det amerikanske patentsystem nu er mere lig det europæiske patentsystem..




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere