Artikel top billede

Danmark giver kold skulder til samarbejde om åbne data

Et verdensomspændende projekt med at skabe åbenhed og gennemsigtighed ved offentliggørelse og deling af offentlige data blev lanceret i går. Men hvor er Danmark?

Læs også:
Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data

I går blev det verdensomspændende projekt Open Government Partnership lanceret med henblik på at skabe åbenhed, transparens og vækst i offentlige administrationer over hele verden.

Storbritannien med World Wide Web-opfinder Tim Berners-Lees idé om at offentliggøre og dele offentlige data står som en af de otte initiativtagere til projektet sammen med Brasilien, Indonesien, Mexico, Norge, Filippinerne, Sydafrika og USA.

Borgere dirigerer vandet

I alt deltager 46 lande i projektet. Et projekt, der skal skabe åbenhed i de offentlige administrationer og eksempelvis imødegå korruption ved blandt andet at uploade data for politikernes økonomiske støtte.

Desuden er ideen, at de skal kunne dele viden om best practice i administrationen og offentliggøre data om de enkelte hospitalers succesrater med behandlinger, så befolkningen selv kan tage stilling til, hvor de vil behandles.

Andre eksempler kunne være at lade borgere i tørre områder i Tanzania rapportere til regeringen via deres mobiltelefoner, hvorefter regeringen responderer ved at sende vandet derhen, hvor befolkningen skal have slukket tørsten.

Blandt andre USA's præsident, Barack Obama, har tilsluttet sig bevægelsen, fordi han mener, at den amerikanske regering kan leve højt på borgernes viden og gode ideer samt ikke mindst skabe vækst ved at lade offentlige data stå til rådighed for applikations-udviklere.

"Viden er stærkt udbredt i vores samfund, og offentligt ansatte kan drage fordel af at have adgang til denne viden og derpå den kollektive ekspertise og visdom," sagde den amerikanske præsident, da han for halvandet år siden lancerede ideen om den åbne amerikanske stat på internettet

Danmark mangler

Indtil videre er det kun de otte initiativtagere, der har afleveret en færdigsyet handlingsplan for, hvordan de vil skabe åbne samfund og transparens i ledelsen af deres lande. De 38 andre medlemmer er dog i gang med at udvikle deres handlingsplaner.

Hvis man kigger under 'D' i opgørelsen over medlemslande finder man kun Den Dominikanske Republik, da Danmark - i øvrigt sammen med lande som Tyskland, Finland og Frankrig - ikke deltager i det internationale samarbejde, der skal skabe gennemsigtighed, vækst og større troværdighed til de siddende regeringer.

Danmark har ellers flere initiativer i gang, der læner sig kraftigt op ad Open Government Partnership-ideerne med at åbne og dele data for befolkningen.

Danmark står da også på listen over lande, der kan deltage i det internationale åbenheds-arbejde, da vi opfylder kriterierne for medlemskab, men det har vort lille land altså ikke tænkt sig at benytte sig af i første omgang.

Læs også:
Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere