Artikel top billede

Adobes svar på dødsdom: Flash 11 bliver "1.000 gange hurtigere"

Flash Player 11 og AIR 3 bliver annonceret netop som Microsoft vælger HTML5
frem for plug-ins som Flash til Metro-versionen af IE10.

Læs også: Microsoft siger nej til Flash

Adobe arbejder fortsat med sin Flash-baserede strategi, og i denne uge annoncerede selskabet således Flash Player 11 og AIR 3 til såkaldte 'immersive' applikationer på tværs af enheder og platforme.

Annonceringen kommer i hælene på en række nederlag for selskabet i forhold til den standard-baserede HTML5-teknologi, som ikke kræver proprietære plug-ins som Flash for at kunne fremvise den form for multimedieindhold, som findes på nutidens mobile og stationære internet.

Flash 11 og AIR 3

Flash Player 11 og AIR 3 kommer efter planen til desktops i begyndelsen af oktober, og begge vil indeholde hardware-accelereret rendering, der kan rendere 2D og 3D-grafik "1.000 gange hurtigere" end med Flash Player 10 og AIR 2, lyder det fra virksomheden.

Men den egentlige udfordring for Adobe bliver at holde Flash relevant i et teknologi-landskab, der er i hastig forandring.

Flash Player er allerede blevet bandlyst fra Apples enormt populære iOS-enheder til fordel for HTML5. Det er heller ikke tilgængeligt på enheder med Windows Phone og BlackBerry-smartphones, selv om Research in Motion har stillet det i udsigt i et stykke tid efterhånden.

Tablet-udgave af IE 10 understøtter ikke plug-ins

Og nu hvor Microsoft har afsløret, at virksomhedens tablet-orienterede version af Internet Explorer 10 ikke vil understøtte nogen former for plug-ins, så bliver HTML5 nok også den foretrukne platform for mobiler med Windows 8. Desktop-versionen af IE10 vil fortsat understøtte plug-ins.

"Internet Explorer uden plug-ins giver bedre batterilevetid, såvel som sikkerhed, pålidelighed og privacy til forbrugerne," skriver Dean Hachamovitch, som er Microsofts corporate vice president for Internet Explorer, i et blogindlæg.

"Plug-ins var vigtige i internettets tidlige historie. Men nettet er kommet langt siden dengang, med HTML5," fortsætter han.

Microsofts egen plug-in, Silverlight, som længe har været konkurrent til Flash, vil i øvrigt også komme til at lide under den nye IE-policy.

Vital for Windows?

Adobe mener dog, at Flash fortsat vil udgøre en vital del af Windows-desktops. "Vi forventer, at Windows-desktops vil forblive populære i de næste mange år (inklusiv desktops med Windows 8), og det vil nemt kunne understøtte Flash, inklusiv interaktive webbaserede spil og premium-videoer, der kræver Flash. Derudover forventer vi Flash-baserede applikationer til Metro via Adobe AIR, meget på samme måde som på Android, iOS og BlackBerry-tablets," skriver Danny Winokur, der er general manager for platforme hos Adobe, i et blogindlæg.

Danny Winokurs blogindlæg understreger desuden Adobes egen støtte til HTML5.

Fremtiden for Flash

Flashs fremtidsudsigter hænger i høj grad sammen med brugen. Men alligevel er visse webbaserede organisationer allerede ved at skifte fra Flash og over til HTML5.

SlideShare, som tilbyder hjemmesider til deling af PowerPoint-præsentationer, er en af de virksomheder, som er i gang med at flytte opgaver over på HTML5. "Vi reducerer mængden af Flash på vores side," siger Jon Boutelle, der er teknologi-direktør hos SlideShare. "Først og fremmest fordi det er meget svært at finde ingeniører, der vil arbejde i Flash. Det bliver anset for at være et designer-værktøj og ikke et værktøj til ingeniører.

"Magiske ting"

Men Jon Boutelle anerkender, at Flash stadig kan tilbyde unikke funktioner. "Det, der er med Flash, er, at det kan nogle magiske ting, som ikke kan gøres på andre måder, og så kan det også nogle ting, som bliver erstattet med HTML5." Flash kan bruges til at få adgang til brugerens kamera og mikrofon, siger han. Men HTML5 erstatter Flash i forhold til indlejrede fonte og grafik. Den manglende understøttelse af Flash på iPhone og iPad er "absolut også et issue," siger Jon Butelle.

Udviklerværktøj stadig nøglen for Adobe

Analytikerne har haft blandede reaktioner, når de er blevet spurgt til Flashs fremtidige relevans. "Jeg er enig med Adobes kritikere i, at Flash i browseren på telefoner og tablet-pc'er ikke tilbyder den bedste brugeroplevelse, selv på mobile platforme der rent faktisk understøtter det som for eksempel Android og QNX [som bliver brugt i BlackBerry-tablets og som efter planen skal bruges i fremtidens smartphones med BlackBerry]," siger Avi Greengart, der er analytiker hos Current Analysis.

"Men Adobe tjener ikke penge på at sælge Flash. Adobe tjener penge på at sælge værktøjer. På en pc-browser er Flash stadig det mest almindelige runtime-miljø til spil, video og grafiske hjemmesider, og Adobes værktøj kan bruges til at designe, håndtere og lave penge på det."

Adobes udfordring

"Flash er stadig vel-supporteret på desktops, og ligesom mange andre web-teknologier har Flash også udviklet sig," siger Michael Gartenberg, der er analytiker hos Gartner. "Flash er stadig den foretrukne teknologi i forhold til mange brugsscenarier. Adobes udfordring bliver at fortsætte det arbejde."

Flash Player 11 og AIR 3 kommer til desktops i begyndelsen af oktober. Planerne for understøttelse til mobile enheder vil blive afsløret, så snart softwaren kommer i handlen til mobile systemer om nogle måneder, selv om en repræsentant for Adobe har officielt ankerkendt, at Android er et godt bud på et understøttet styresystem. iOS er allerede understøttet af AIR, fortalte repræsentanten.

(Denne artikel stammer fra ComONs søstersite, Infoworld.com. Oversættelse: Marie Dyekjær Eriksen)

[i]Læs også: Microsoft siger nej til Flash
 
[/i]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere