Artikel top billede

Mozilla vil skrue ned for de professionelle udgaver

Mozilla vil skrue drastisk ned for lanceringen af Firefox til store virksomheder. Se her hvorfor.

Computerworld News Service: Mozilla foreslår en Firefox-kanal med et væsentligt langsommere udgivelsestempo til store virksomheder.

Det er resultatet af den overvejende negative reaktion fra erhvervslivet, da organisationen tidligere i år begyndte at udgive en ny version af browseren hver sjette uge.

Hvis forslaget godkendes, vil Mozilla udgive en ny version af Firefox til store virksomheder hver 30. uge, hvilket er fem gange langsommere end tempoet af udgivelserne til forbrugere.
I løbet af disse 30 uger, vil Mozilla ifølge forslaget kun udgive sikkerhedsopdateringer til browseren.

Skal understøttes i 12 uger

Herudover vil hver enterprise-version blive understøttet i yderligere 12 uger efter udgivelsen af sin efterfølger, hvilket giver virksomhederne 42 ugers support af hver version.

På nuværende tidspunkt stopper Mozilla med at udsende sikkerhedsopdateringer til en specifik version af Firefox, så snart den næste version udkommer.

"Disse foreslåede udgivelser vil give organisationerne ekstra tid til at certificere og udrulle de nye versioner af Firefox samtidig med at dæmpe nogle af sikkerhedsrisikoerne ved at blive ved at anvende en ældre udgivelse," forklarer Kev Needham, der er Mozillas channel manager, i et indlæg på diskussionsforummet mozilla.dev.planning.

De løbende sikkerhedsopdateringer vil begrænse sig til rettelser af sårbarheder, der vurderes som "kritiske" eller "høje", hvilket er de to mest alvorlige vurderinger i Mozillas system til rangering af trusler.

Hvad Mozilla kalder "chem spills" eller på dansk "kemikalieudslip" - det vil sige hasteopdateringer uden for den normale, planlagte opdateringscyklus - vil selvfølgelig også inkluderes i de løbende opdateringer til hver 30-ugersudgivelse.

Mozilla kalder disse foreslåede udgivelser for "Extended Support Release" (ESR) eller på dansk forlænget support-udgivelser. Hvis forslaget godkendes, vil ESR-versionerne indledes med Firefox 8, der efter planen vil udkomme 8. november, eller eventuelt Firefox 9 der på nuværende tidspunkt er planlagt til udgivelse 20. december.

Hvis udgivelserne med forlænget support begynder med Firefox 8, vil brugerne af denne første ESR-version ikke opdateres til en ny version før 5. juni 2012, når Mozilla udgiver Firefox 13.

"Det er min vurdering, at dette forslag imødekommer de fleste af de store virksomheders bekymringer," siger konsulenten Mike Kaply, der er specialiseret i at udvikle tilføjelser til Firefox og tilpasse browseren til virksomheder.

Derfor har Mozilla fået hård kritik for udgivelserne

Kaply var i juni én af kritikerne af Mozillas nye rapid release-proces, hvor han argumenterede for, at en udgivelsesfrekvens på seks uger ikke fungerer for store virksomheder, fordi det ikke giver dem tid nok til at teste hver ny version.

Kaply og andre rejste yderligere bekymringer heriblandt angående Mozillas beslutning om ikke at give support til ældre versioner i form af sikkerhedsopdateringer.

Det tvinger virksomhederne til at vælge mellem at køre en ikke-testet browser eller en, der har kendte sikkerhedshuller.

Mozilla blev kritiseret hårdt for udgivelsesfrekvensen på seks uger, hvilket delvist blev forværret af, at en chef for Firefox Asa Dotzler udtalte, at store virksomheder "aldrig har været (og ikke bør være, vil jeg fastholde) et fokus for os," og afviste erhvervsbrugerne som "en dråbe i havet."

På det tidspunkt trådte Microsoft som rivaliserende browserproducent ind i debatten for at promovere sin Internet Explorer som værende bedre tilpasset de store virksomheders behov.

Arbejdsgruppe

Mozillas reaktion på dette tilbageslag var at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle undersøge måder at sørge for at gøre erhvervsbrugerne glade.

Forslaget om en Extended Support Release er resultatet af denne gruppes arbejde.

Kaply, som fik lov at følge med i arbejdsgruppens mailingliste - som Mozilla dog afviste at gøre offentligt tilgængelig - oplyser, at forslaget i store træk er produceret internt hos Mozilla. Han anerkender dog, at megen af hans feedback er blevet taget med i forslaget.

Kaply er forsigtigt optimistisk angående ESR-planen.

Vil sikkert nå langt

"Jeg tror, at dette vil nå langt i forhold til at vise, at Mozilla også sørger for de store virksomheder. 42 uger er god tid til at flytte fra en version til den næste," siger han.

Han tøver dog med at kalde det en sejr for virksomhederne, før Mozilla faktisk forpligter sig til ERS og viser, at organisationen for alvor understøtter erhvervsbrugerne.

"De har gjort det klart, at dette er et forslag," fremhæver Kaply.

"Jeg har set forslag fra dem før. Det her er interessant, men jeg tror først på det, den dag de udruller det."

I forslaget fremhæver Mozilla adskillige advarsler og risici, heriblandt at ESR "vil være mindre sikker end den almindelige udgivelse af Firefox," fordi ny funktionalitet og mindre alvorlige sikkerhedsrettelser ikke bliver tilføjet enterprise-kanalen lige så hurtigt som udgivelsen til forbrugerne.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere