Orange Danmark vil fyre mere end hver tredje

Orange er nødt til at fyre 400 ud af knap 1100 medarbejdere i Danmark for at nå de økonomiske mål for næste år. Hverken chefer eller mellemledere er uundværlige, fastslår en intern rapport.

Orange Danmark vil 2. december skille sig af med mere end hver tredje medarbejder for at rette op på de store tab, som selskabet har lidt gennem sine fem år i Danmark. Samtidig skal brugen af eksterne konsulenter reduceres væsentligt. Det fremgår af en intern rapport, som selskabets topledelse har bestilt.

På et møde i Holte i sidste uge informerede den nytiltrådte, administrerende direktør Richard Moat resten af den danske ledelse om fyringsplanerne.

På mødet deltog blandt andre selskabets næstkommanderende, direktør Morten Christiansen. Han ønsker ikke at uddybe oplysningerne i rapporten, som han betegner som "et internt arbejdsdokument".

2. december er D-dag

Ifølge slagplanen, der er døbt "Reformationen", vil fyringerne blive offentliggjort 2. december, som ledelsen har døbt D-dag.

Rapporten påpeger, at Orange Danmark har alt for store omkostninger pr. medarbejder set i forhold til omsætningen. Både konsulenter og fastansatte skal fyres for at nedbringe det samlede antal medarbejdere fra 1083 til maksimalt 700.

Rapporten, som Computerworld Online er kommet i besiddelse af, slår desuden fast, at fyringerne skal ske uden skelen til, hvilken position medarbejderne har opnået i selskabets nuværende organisation. Ingen medarbejder er uundværlig på grund af titel, alder eller stilling, som det formuleres.

Dumper i international sammenligning

Analysens konklusion bygger blandt andet på en international benchmark-undersøgelse, som det internationale konsulentfirma Bain & Company leverede til Orange i maj. Undersøgelsen sammenligner Orange Danmark med mobilselskaber, der har samme position på markederne i andre lande.

I undersøgelsen bliver Orange Danmark kåret som det teleselskab, der bruger flest penge på lønninger i forhold til, hvor meget kunderne lægger i kassen. Orange Danmark har brugt en tredjedel af omsætningen på lønninger til medarbejdere og konsulenter, mens belgiske Mobistar kun bruger 18 procent af omsætningen til personaleudgifter.

Udgifterne til løn skal helt ned på 11 procent af omsætningen inden udgangen af 2003, hvor Orange Danmark budgetterer med at sælge for lidt over to milliarder kroner. Det svarer til, at der kun må bruges 235 millioner kroner på lønninger til medarbejderne, hvilket er cirka halvt så meget, som Orange brugte på lønninger sidste år.

Samtidig betjener hver medarbejder i Danmark det laveste antal kunder i undersøgelsen. Selv om Orange fyrer hver tredje ansatte og kommer ned på 700 medarbejdere, vil selskabet stadig være langt fra så effektiv som gennemsnittet af sammenlignelige selskaber.
For at nå derned, skal antallet af medarbejdere barberes ned til 422.

Naturlig afgang var langt fra nok

Ledelsen i Orange Danmark har derfor været i færd med at reducere antallet af ansatte siden starten af 2002, men det er langt fra gået hurtigt nok, fastslår rapporten. Naturlig afgang forventes kun at reducere antallet af medarbejdere med seks procent i år.

Tilbage i januar blev det besluttet kun at genbesætte hver femte af de stillinger, der blev ledige ved naturlig afgang, men allerede i april stod det klart for den danske ledelse, at for få ansatte forlod teleselskabet, til at den strategi var nok i sig selv.

Ifølge tidsplanen vil Orange Danmark i denne uge informere mellemlederne om de kommende fyringer. Frem til december vil ledelsen arbejde på den interne og eksterne kommunikationsplan. Samtidig vil den beslutte sig for, hvor stort beløb der skal sættes af til fratrædelsesgodtgørelse.

Efter den endelige bestyrelsesgodkendelse, der skal falde på plads inden 29. november, vil massefyringerne blive offentliggjort overfor medarbejderne på D-dagen, 2. december, hvor der også bliver indledt forhandlinger med medarbejderrepræsentanter, sådan som dansk lovgivning kræver det.

Herefter vil Orange Danmark tage fat på næste skridt af en gennemgribende ændring af hele koncernens opbygning, der i rapporten bliver døbt "Renæssancen". Men fyringerne forventes at medføre så store forandringer, at Orange også arbejder på en midlertidig strategi, indtil medarbejderne har fundet sig til rette i den nye organisation.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere