Orange-bestyrelse udskød fyringer

Allerede i april blev den danske topledelse hos mobilselskabet Orange klar over, at der skulle skæres kraftigt i antallet af ansatte. Bestyrelsen mente ikke, at daværende direktør Monique Moullé-Zetterströms havde opbygget en organisation med en forretningsmodel, der kunne fungere efter en fyringsrunde.

Den tidligere administrerende direktør for mobilselskabet Orange Danmark, Monique Moullé-Zetterström, led et afgørende nederlag, kun fem måneder før hun blev afløst på posten som administrerende direktør for Orange Danmark.

Tilbage i april forsøgte hun sammen med resten af den danske ledelse at gennemføre en omfattende spareplan. Hele projektet faldt på gulvet, fordi bestyrelsen ikke havde tillid til, at fyringerne i sig selv ville sikre en langsigtet, fornuftig forretningsmodel.

- Der var tale om en fyringsrunde, der i omfang svarer til meget godt til det, der er fremme igen nu, siger Michael Latimer, der er chef for Orange Gruppens internationale forretning og medlem af det danske selskabs bestyrelse.

Ikke landets kløgtigste hoveder

Dengang i april vendte en enig bestyrelse tommelfingeren nedad til fyringsprojektet, der ifølge en intern rapport, som Computerworld Online er i besiddelse af, var døbt "Nemesis" Ifølge Michael Latimer skal der mere til end fyringer, for at Orange Danmark bliver en fornuftig forretning.

- Det er meget sjældent, at vi som bestyrelse blander os i de operationelle beslutninger, som ledelsen beslutter at gennemføre, men med "Nemesis" var der en seriøs diskussion. Det vigtigste er den langsigtede finansielle plan, og da den ikke var på plads, blev vi nødt til at sige nej, oplyser Michael Latimer.

- Jeg synes, at Monique Moullé-Zetterström har gjort et virkelig flot arbejde med at opbygge Orange i Danmark. Men efter fem år kommer der et tidspunkt, hvor alle må videre for at finde nye udfordringer. Monique Moullé-Zetterström havde brug for nye udfordringer i både arbejds- og privatlivet, siger Michael Latimer.

Men jeg vil også sige, at hun på sit hold ikke nødvendigvis omgav sig med landets kløgtigste hoveder (på engelsk "best of breed", red), tilføjer han.

Småaktionærer uden betydning

Den spareplan, som administrerende direktør Richard Moat forelægger for bestyrelsen i slutningen af måneden, indeholder ifølge den interne rapport de elementer, Michael Latimer efterlyste i "Nemesis". En overordnet gennemgribende ændring af hele organisationen og en barbering af medarbejderstaben fra de nuværende 1083 til maksimalt 700 medarbejdere.

- Hvis vi i bestyrelsen vurderer, at der er tale om en langsigtet plan, der sikrer såvel operationel som finansiel vækst, vil vi gennemføre det. Om der er lidt uenighed mellem mindretalsaktionærerne, betyder ikke det store i den sammenhæng, oplyser Michael Latimer.

Dermed fastslår Oranges stærke mand i den danske bestyrelse, at det ikke betyder så meget, om mindretalsaktionærerne med den danske stat i spidsen er enige i spareplanen. Ifølge den interne rapport var skænderiet med mindretalsaktionærerne ellers en anden årsag til, at fyringerne ikke blev gennemført i april.

Det skænderi truede en overgang i sommer også det danske selskabs eksistens, fordi det France Telecom-kontrollerede Orange ikke kunne blive enige med den danske stat og de finansielle investorer om, hvem der skulle skyde penge i Danmark for at sikre den fortsatte drift.

Monique Moullé-Zetterström har ikke ønsket at kommentere oplysningerne om den forkastede Nemesis-spareplan På spørgsmålet om, hvorfor hun ikke formåede at få opbakning til sparerunden i bestyrelsen, svarer hun:

- Det må du spørge Michael Latimer om. Jeg er ikke længere administrerende direktør for Orange Danmark, så jeg har hverken lyst til at kommentere den nuværende rapport eller forløbet omkring "Nemesis".

Monique Moullé-Zetterström forlod i september stillingen som administrerende direktør efter fem år på posten til fordel for en stilling hos Orange Gruppen i Storbritannien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere